Kräftsafari

Det här måste vara drömutflykten för alla skaldjursälskare och då i synnerhet älskare av kräftornas Rolls Royce – Havskräftan.safari-35Att fridfullt få guppa omkring i en liten feskebåt och njuta av västkustens karga men ack så vackra landskap är ren och skär njutning.safari-40
safari-47Att dessutom få lära sig en massa om djurlivet i Skagerrak och se hur det går till att fånga kräfta i bur är en bonus.
safari-52I genomsnitt får man en kräfta per bur och det stämde ganska bra även denna dag. De första burarna innehöll ganska många kräftor sedan var det mest krabbor som hade lockats av betet.
safari-53Annat som fastnat i burarna var havspung, havspennor, sjöstjärnor och fula fiskar.
safari-54
safari-58

safari-61Dagens fångst. En havskräfta klarar sig i två dygn på land. De har ganska bra tryck i klorna, men de släpper oftast taget efter 30 sekunder. Det bästa är att härda ut annars kan det bli värre.
safari-62När burarna var åter i havets djup tuffade vi runt och letade efter säl. Eftersom det hade varit en fin dag med många båtar ute hade sälarna flytt fältet, men en liten trött rackare låg och latade sig på en kobbe.
safari-67Havskräftor, en hane och en hona.
safari-71En hane och en hona av en av krabbarterna vi har i svenska vatten och jag glömt namnet på.
safari-73Vackra västkusten!

safari-74En liten havspenna.

safari-77En av alla idylliska fiskebyar. Gåsö (tror jag).
safari-81
Det här var nog ändå det bästa på hela resan – att få njuta pinfärska nykokta havskräftor. Vi åt inte dem vi fångade. Dessa kom från en tidigare fångst och hade inte åkt land och rike runt, som de man hittar i fiskdisken i Stockholmsområdet, vilket såklart ger en enorm smakskillnad.
safari-94Kräftsafaripaket finns att hitta på Gullmarsstrands hemsidaimg_3527

3 thoughts on “Kräftsafari

  1. Vad trevligt ni verkade ha haft! Jag kunde inte, var själv ut och seglade 🙁 Jag hoppas att det kommer flera tillfällen så jag får träffa dig 🙂

Kommentera