Tulpanens dag

Gokväll!

Såg på Instagram att det var tulpanens dag i så när jag åkte hem från jobbet passade jag på att svänga förbi Blomsterlandet och införskaffa en bukett, klart man ska ha tulpaner på tulpanens dag lika klart som att man äter kladdkaka på kladdkakans dag och kanelbullar på kanelbullens dag ; )

Den här gången blev det vita lyxtulpaner (de heter tydligen så)och videkvistar i vasen blommor som verkligen får en att längta efter våren med knoppande träd, grönska och solsken.

Inte helt fel med färska blommor att förgylla en grå och trist måndag med

Kram Malin

S K Ö N A S Ö N D A G

Gokväll vänner!

Så var det söndag igen och veckans vilodag, sägs det ; ) ofta brukar det bli det motsatta här hemma det är nämligen då tvättkorgen ska tömmas, matsedel ska spikas, det ska plockas och dammsugas (inte för att det hunnit bli speciellt stökigt eller smutsigt över helgen men det är så skönt att kunna börja den nya veckan med ett rent hus) och planeringen inför veckan som kommer ska göras. Det var väl kanske mer förr i tiden man vilade just på söndagar men det är ju en god tanke att ta det lugnt innan nya veckan börjar.

Fast just idag har vi faktiskt tagit det lugnt jag började morgonen i soffan med en stor kopp te, tidningen och Nyhetsmorgon medan mannen var på skytte efter lunch tog jag en skön promenad hem till min fina vän C med den lilla biten som var kvar av gårdagens kladdkaka, kan inte ha sådana gosaker hemma utan att äta tills det tar slut så det är lika bra att dela med sig ; ) Så mysigt att få sitta i lugn och ro och prata med en kär vän över en fika och tända ljus, det är vad jag kallar livskvalitet.

Som ni ser håller buketten på köksbordet fortfarande men till nästa helg blir det nog att byta ut både blommor och grönt. Gillar verkligen mitt blommiga mobilskal från Ideal of Sweden, som jag passade på att köpa med rabatt under Black Friday, har ett annat favoritmönster (eller egentligen två ; ) som jag skulle vilja ha att byta med men tror jag väntar tills det kommer något bra erbjudande dumt att ha för bråttom.

Önskar er alla en bra start på veckan

Kram Malin 

En lite nyttig”are” K L A D D K A K A

Gud. vad. jag. älskar. lördagar!

Det finns inte mycket som slår att få vakna till ljuset som strilar genom springan i gardinen istället för larmet på klockan och att få sitta precis hur länge jag vill vid frukostbordet, ja ni vet ju vid det här laget hur mycket jag uppskattar mina sovmorgnar ; )

Idag blev det dock ingen längre stund vid frukosten eftersom vi var bjudna till grannarna på födelsedagslunch och ville hinna med lite lördagsshopping innan, den här gången var det faktiskt inte jag som föranledde denna shoppingtur utan mannen som behövde värmepåsar till händerna (för att värma dom när han är ute på skjutbanan) sen att det blev ett par nya vinterskor till mig det var mest bara ren tur, för mig alltså ; )

Grannen var så snäll och bjöd på pastasallad utan pasta till mig, hade tänkt ta en bit kladdkaka men stod ståndaktigt över och åt en en liten skål med grädde istället, vilket faktisk stillade mitt sug en aning, men när jag kom hem var suget tillbaka och jag var bara tvungen att göra mig en egen kladdkaka en lite nyttigare variant med dadlar och cashewnötter istället för socker och vitt mjöl.

En lite nyttigare kladdkaka

100 gr mörk choklad (70%)

1 stor el 2 små morötter

100 gr kärnfria torkade dadlar (ca 12 st)

2 dl cashewnötter

2 ägg

2 msk kokosolja

1 dl kokos

Spänn fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant eller smörj och bröa med kokosolja och riven kokos. Smält chokladen i ett vattenbad. Skala och riv moroten. Mixa dadlarna och nötterna i en matberedare tillsätt resten av ingredienserna och mixa ihop till en fin smet. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 10-15 minuter på 175 grader, håll koll så kakan inte bränns använd potatissticka för att se när den är klar. Låt kakan svalna i formen. 

Servera med grädde och färska bär

Mummmms : )

Alltså den här måste ni bara prova den är verkligen s å god.

Nu ska jag ägna resten av kvällen åt att titta på teve med mannen efter Riviera har vi hittat en ny serie som verkar riktigt lovande – Outlander – lite historia, hissnande äventyr och vacker natur .

Kram Malin

Årets första vabbdag

Gokväll fina!

Ja så var årets första vabbdag ett faktum (!) vaknade upp till en Gustav med feber och ont i halsen som varken ville äta eller dricka lite tidigt kan tyckas, hann knappt gå en vecka, men baciller har ju en förmåga att dyka upp när helst dom behagar och inte så himla mycket att göra åt dock verkar det inte vara någon argsint bacill för just nu är det inte något större fel på honom (hör hur han pratar och skrattar där uppe) kanske hjälpte det att vi låg och vilade framför teven halva dagen.

Inte helt fel med en extra ledig dag har försökt dra fördel av tiden och passade bland annat på att storstäda köket och byta ut de röda julgardinerna (brukar kunna vänta en bit i i februari med det men i år har jag inte haft tålamod med något av det juliga) sen provade jag att fotografera mina nya tavlor och lite annat smått och gott medan det fortfarande var ljust, det gäller att utnyttja det lilla dagsljus som är nu när det är vinter.

Nu blir det de sista två avsnitten av Riviera, lite ost och ett glas bubbel – är det fredag så är det

Kram Malin

Fläskfilégryta med bacon och paprika

Godmorgon!

Ja men det går ju alldeles utmärkt det här, vardagen menar jag ; )

Lite svårt att kliva upp bara när klockan ringer men när vi väl är uppe flyter allt på och i ett huj är vi alla på väg till skolan och till arbetet. Inga fritidsaktiviteter har satt igång än så eftermiddagarna är ganska lugna ja, förutom de dagliga besöken på Ica då alltså det verkar inte spel någon roll hur noga jag är när jag skriver mina shoppinglistor för det är ändå alltid något som fattas, har ni det så också?

Kvällarna spenderas sen under en filt i soffan med antingen ett glas Cola Zero eller en kopp te, inget bra dock som kommit igång än på den vanliga teven så vi passar på att titta på serier och just nu är det Riviera som gäller (går för tillfället också ett avsnitt i veckan på Tv4) men vi väntar naturligtvis på både Melodifestivalen och Let´s Dance och en hel massa andra favoritprogram som Renees brygga och Bygglov : D

Här kommer receptet på varmrätten jag serverade mina gäster i helgen, en fantastiskt god (om jag får säga det själv ; ) och superenkel gryta med fläskfilé;

Fläskfilégryta med bacon och paprika

4 port

600 gr fläskfilé

2 pkt bacon

1 gullök

1 vitlöksklyfta

1 röd paprika

200 gr färskost med vitlökssmak

2 dl creme fraiche

2 dl grädde

1 tsk paprikapulver

salt, peppar

Skär fläskfilén i skivor och stek i smör tills den fått färg. Klipp baconet i bitar och stek tillsammans med strimlad lök och pressad vitlök. Blanda allt i stekpannan ha sedan i paprikan, färskosten, cremé fraichen, grädden och kryddorna. 

Servera med pasta eller ris eller blomkålsris för er som väljer det mer LCHF vänliga alternativet 


En liten (med betoning på liten ; ) sneak peak på dom nya tavlorna i köket och så jul-buketten som blev en trettonhelgs-bukett som blev en januari- bukett bara med lite uppfräschning, barrväxter is the sh***t, just nu med fina vita liljor.

Tänk i morgon är det redan torsdag bara en dag kvar till helgen – yeay : )

Kram Malin

Hälsoboosten

Hejsan!

Så himla trevligt vi hade det i går med våra vänner vi satt i hela sex timmar vid köksbordet och åt (hade faktiskt lyckats riktigt bra med både varmrätten och efterrätten och ni ska få receptet på båda) pratade familj, teve serier, hus i Spanien och naturligtvis alla gamla minnen vi delar och gapskrattade åt alla tokigheter vi varit med om tillsammans : D Tiden rann som vanligt iväg och klockan blev långt efter midnatt innan vi släkte lampan och visst var det en aningens svårt att komma ur sängen i morse men det tar jag alla dagar i veckan.

I dag så här sista dagen på julledigheten (för mig då, barnen har det lite extra lyxigt med ledig måndag då det är studiedag på Gävles alla skolor) har vi städat undan det absolut sista av julen granen har åkt upp på vinden och stjärnor och ljusstakar har åkt ner i lådan, nu känns huset rent och fräscht igen men väldigt tomt helt plötsligt.

Apropå det här med det nya året och eventuella löften vet att jag tidigare sagt att jag inte ska ha några löften i år tänker det nya året mer som en nystart, jag ska ta tag i mina dåliga vanor och skapa mig en bättre balans i vardagen och en bättre hälsa, både fysiskt och psykiskt, ta reda på vad som får mig att må bra, vad som ger mig energi, inspiration och framför allt glädje.

Hittade en blogg i höstas, i tidningen Må Bra, med det inspirerande namnet Hälsoboosten en riktigt boostande blogg med en massa bra tips och råd om allt från träning och kost till trender och forskningen inom just dessa områden, har sneglat lite då och då på den men nu tänkte jag att det är dags att börja läsa den mer frekvent och faktiskt börja använda mig av alla dessa tips och goda recept, det är dock ingen LCHF blogg så alla recept passar inte men med vissa modifikationer kan jag som äter liberal LCHF ändå ha nytta av dom. De har även ett kost och träningsprogram som man kan ansluta sig till med individuella träningsprogram och kostråd, tävlingar och utmaningar men jag tänker nog försöka använda mig av det jag kan få genom bloggen och så har jag gått med i deras Hälsoboosten Challange – sockerfritt på Facebook.

(bild – Hälsoboosten)

Har hittat lite smarta tips om hur man kan få det här med kosten att fungera i vardagen;

  • Gör veckomenyer, det är mycket lättare att äta rätt när man bestämmer maten i förväg och ser till att ha bra ingredienser hemma.
  •  När du ska handla var noga med att skriva en lista som utgår ifrån dina veckomenyer och se till att hålla dig till den och    vad du än gör handla aldrig hungrig! ; )
  • Ta alltid med dig mellanmål till jobbet ( t.ex. ägg, frukt, keso, kvarg, nötter) så faller du inte lika lätt för eventuella frestelser och du håller blodsockernivån i balans till middagen. Över helgen ser du till att ha hälsosamma mellanmål och snacks i kylskåpet att ta till när du blir sugen.
  • Se till att ha matlådor med till jobbet, gör storkok under helgen av grytor, gratänger och såser och gör en stor sallad och ha i kylskåpet.

Inga konstigheter som ni ser bara vanligt sunt förnuft, varför är det så svårt att göra rätt när det egentligen är så lätt ; )

(bild – Hälsoboosten)

Oj så tyst det blev här mannen har tydligen gått och lagt sig och den minsta ligger i sin säng (sova lär han väl inte göra än på en timme) så det är väl dags för mig med att säga godnatt. Det här med sömnen är just en av de sakerna som jag behöver jobba på att få till, rätt mängd timmar alltså för när jag väl ligger i sängen så somnar jag ganska snabbt, har svårt att komma till ro på kvällarna och sitter ofta här inne och skriver till ganska sent, behöver nog bli bättre på att planera mina kvällar för det är då jag har tiden att skriva. Med för lite sömn fungerar inte huvudet särskilt bra och kroppen får inte tillräckligt med tid att återhämta sig och starta återuppbyggnaden, jag behöver åtta timmar för att vakna utvilad men oftast blir det runt sex så ja jag har att jobba på ; )

Kram och Godnatt!

Å T E R V I N N I N G

Goddagens!

Här har jag fått njuta ännu en semesterdag o t r o l i g t skönt att börja det nya året med en två-dagars vecka ; ) Kanske lite väl lyxigt kan man tycka men jag hade sparade semesterdagar kvar och ville vara hemma och njuta och umgås med barnen, inte för att dom behöver någon vuxen hemma, Felicia fyller ju nitton år i år, William sexton och Gustav tio och dom är jätteduktiga på att ta hand om varandra, men de känns som att det är lika bra att passa för snart kommer de inte alls vilja ha mig hemma under loven.

Började med en lugn stund, tända ljus och frukost framför Nyhetsmorgon i morse hade (tro det eller ej ; ) klockan på ringning för att inte sova bort hela förmiddagen ville passa på att fixat lite här hemma, har röjt och rensat som en galning, dammsugit och dammat, tagit bort vissna blommor, pantat burkar och slängt sopor så nu känns hela huset rent och fräscht. Ja granen står kvar men den tänkte jag ta i morgon, om jag får för resten av familjen, känner mig verkligen helt klar med julen.

Kör på lite återvinning på köksbordet har plockat i hop amaryllisblommorna och det som var kvar av julbuketten till en helt ny trettondagsbukett, tyvärr kommer den nog inte stå så länge till för till och med rönnbärskvisten har börjat sloka, håller tummarna att den får stå över helgen för i morgon får vi middagsgäster och då vore det trevligt med färska (eller halvfärska är väl mer rätt : ) blommor som lyser upp lite i mörkret.

Har även kvar min adventsljusstake men nu kallar jag den bara för ljusstake ; )

Plockade bort mossan och allt adventspynt och satte i gråa ljus och vips så blev den o-julig och passar perfekt på bordet igen, ska köpa några till ljushållare (dom är magnetiska och går att ta bort och flytta hur man vill) så blir den ännu mindre advent-ig.

Återbruk ligger ju i tiden så det känns riktigt bra när man kan använda saker man har på flera sätt och flera gånger.

I kväll blir det fredagsmys, årets första, med grönsaksstavar, chips och dip.

Önskar er en härlig fredagkväll!

Kram Malin

Vår nyårsafton i bilder

I dag har vi haft slappardagen med stort S här vi har legat på soffan i pyjamas precis hela dagen, smaskat av det sista julgodiset (i morgon ska alla onyttigheter rensas ur skafferier och lådor) och tittat på Ivanhoe på teve och ätit middag från den lokala pizzerian – ”the same procedure as every year” ; ) Vädret verkar också ha tagit en slappardag : ) det har varit mörkt, trist och regnigt hela dagen och det lilla lilla snöpudret vi hade på marken har helt regnat bort. Håller tummarna för att det hinner komma åtminstone lite snö till innan skolan börjar igen så barnen får en anledning att gå utanför dörren.

Gårdagen tillbringade vi ju som ni vet tillsammans med våra fina vänner och grannar Jessica och Andreas men vi hade även sällskap av två andra familjer så trots avsaknaden av de allra äldsta barnen var vi hela åtta vuxna och åtta barn, många människor = extra mycket trevligheter och skoj.

Maten som vi hämtade från Eva&Carinas kök var helt perfekt tillagad och s å god, ja vi valde att vara lite bekväma i år och låta någon annan stå för matlagningen för att få tid att bara mysa och umgås. Vi åt en trerättersmiddag med räkcocktail till förrätt, fläskfilé, oxfilé och pastrami med potatissallad, sallad, bröd och såser till varmrätt och vit chokladpannacotta med passionfrukt, jordgubbar och chokladcrisp till efterrätt. Barnen hade vi dukat till i köket medan vi vuxna satt på den inglasade altan där vi fick värmde från både brasa och gasolvärmare.

Årets välkomstdrink med en lätt smak av äppelpaj

Frozen Appel Martini

1 port

4 cl vodka

2 cl vaniljsockerlag *

3 cl citronjuice

4 cl äppeljuice

krossad is

1 tsk socker + 1 tsk kanel + citron 

Mixa alla ingredienser i en blender. Fukta kanten på glaset med citronen och doppa det i blandningen av socker och kanel. 

Häll upp, gärna i martiniglas, och servera genast! 

*Vaniljsockerlag; koka upp 1 dl vatten, 1 dl socker och 1 vaniljstång (urskrapad stång + stång) Låt svalna och sila bort stången. Förbered gärna några timmar innan, går även att förvara i kylskåpet några dygn. 


Vid tolvslaget gick vi till backen för att titta på fyrverkerier och skåla in det nya året, tyvärr gjorde det disiga vädret att man inte såg så bra som man brukar men det smälldes ganska bra runt omkring oss så vi fick vår beskärda del ändå.

Vi hade verkligen ett grymt trevligt avslut på 2017 men nu känner jag mig fullständigt redo för nästa steg så…

2018 here i come!

Vill passa på att tacka alla er som tittat in här hos mig under året ni som lämnat avtryck genom era kommentarer eller bara läst mina tankar och ord, jag blir så innerligt glad av att ha er med på min resa.

Hoppas att ni vill följa med på ännu ett år.

Ta hand om er nu

Kram Malin

G O T T N Y T T 2018 🎉

Goddagens!

Bjuder på lite glitter och glamour så här årets sista skälvande timmar.

Känner mig lite som en vandrande diskokula men det bjuder jag på för är det någon dag man kan komma undan med att klä sig i silver från topp till tå så är det väl just i dag.

Ikväll tar vi vårt pick och pack (läs; det som är kvar av godis bordet, grabbarna (Flisan väljer att fira med en kompis hemma i stället) lite skumpa och vårt glada humör : ) och går och firar in det nya året med grannarna, först måste jag dock ta mig ur myskläder och försöka få någon ordning på mitt skatbo till hår, kan gå lite hur som helst me det ; )

Önskar er alla en fantastisk kväll med denna sång

Kram Malin

Tortillaspizza till förrätt eller varmrätt

Hejsan hoppsan!

Nu är det inte långt kvar av 2017 minsann pirrar det lite i magen när jag tänker på det nya året och vad det kan komma att bjuda på. Tror det kommer att bli ett fantastiskt år med många nya erfarenheter, nya bekantskaper och roliga aktiviteter, vet redan att vi har en resa till Cypern som väntar i Juli sen ska det firas både en student och en som slutar grundskolan i Juni och sen blir det naturligtvis några turer till lillebror i Stockholm och kanske en kryssning med familjen. Ska väl ta tag i min träning också (igen) och återgå till min lchfdiet har som sagt blivit alldeles för mycket av det goda under julen. Annars tror jag inte jag tänker avge några löften i år eller så tar jag bara de från förra året tror de kommer att passa precis lika bra i år ; )

Här om kvällen var jag och träffade två gamla väldigt kära vänner de två som varit med mig från allra första början här i Gävle, en av dom är faktiskt anledningen till att jag bor här och lever det livet jag gör, ja till viss del i alla fall : ) Vi träffades först när vi båda var i USA och jobbade som Au-pairer (vilket är tjugo år sedan i år, alltså vart tar tiden vägen!!) sen åkte jag för att hälsa på henne och träffade då min man ute på krogen och sen är resten historia ; ) Vi åt en riktigt god tortillaspizza, skålade i bubbel och skrattade gott åt gamla minnen.

Jag har gjort pizza på tortillasbröd förut men den här gången bjöds det på helt ny topping. Lägg alla ingredienser på brödet (det ska vara det vanliga tunna brödet) och stoppa in i ugnen på 175 grader i ca 10 min så att osten får färg, servera sen med färsk ruccola. Man kan med fördel göra detta som en förrätt, kanske till nyår, eller som en varmrätt allt beror på hur mycket du väljer att lägga på tallriken.

Topping pizza nummer 1; tomtsås (jag köpte Barillas Italienska tomatsås) parmaskinka, riven mozarella, pinjenötter och skivad tomat

Topping pizza nummer 2; tomatsås (som ovan ↑) varmrökt lax och riven mozarella 

 Använder du detta recept till brödet så passar det även dig som vill äta lchfvänligt : )

Nu börjar ögonen gå i kors här blev ju varken sovmorgon eller middagslur på soffan i dag, men så har vi ju hunnit med både bowling och lunch med grannarna, en tur till affären, jag har städat, plockats undan tomtarna (kunde bara inte hålla mig) och lagat både middag och kvällsmat i form av gratinerad hummer.

Det kanske inte är så konstigt ändå att ögonen går i kors.

Kram Malin