M I N I – O R K I D É 🌸

Gokväll vänner!

Har ni sett en sån söt liten sak jag fick i dag av min kära moster en nätt liten mini brudorkidé i vackraste lila-rosa-vitt, tänker att den får pryda köksbordet nu under sommaren när vi ändå sitter ute på altanen och äter alla våra måltider så får den stå i fred och så där lite lagom ljust.

Moster som kommit för att fira både min och barnens födelsedagar hade även med sig min älskade mormor och morfar och det var verkligen så mysigt att ha dom här igen tror det var tre år sedan de var här sist (men vi träffas naturligtvis varje gång vi är i Sala) vilket har sina förklarliga skäl då vi inte varit hemma så mycket de senaste somrarna utan mest farit från det ena stället till det andra ; ) Vi grillade korv, pratade gamla minnen, åt en helt galet god rabarberpaj och hade helt enkelt en härlig eftermiddag.

Hoppas nu jag kan få min lilla miniblomma att stå åtminstone över sommaren, här kommer tips till er som precis som jag behöver lite extra hjälp med dessa växter ; )

Hur du lyckas med din orkidé;

(eller mer ”hur du får din okidé att överleva överhuvudtaget” när det kommer till mig jag som verkligen i n t e har ett endaste grönt finger ; ) 

  • Orkidén ska placeras ljust men inte i direkt solljus, den trivs bäst i rumstemperatur mellan 18-25 grader. Blommorna ska planteras i särskild orkidéjord, den består av barkbitar med olika struktur som ger tillräckligt poröst material för att orkidéernas rötter ska trivas.

 

  • Det bästa är att vattna blomman genom att doppa krukan i en hink med rumstempererat vatten, så att den blir ordentligt genomdränkt, sedan lyfta upp och låta den rinna av. Låt inte orkidén stå i vatten, det skadar rötterna. Rötterna ska planteras tillräckligt luftigt så att de torkar upp mellan vattningarna

 

  • Under blomning ges orkidénäring en gång i månaden i samband med vattning. För att få dom att blomma om: klipp ned vissna och torkade stänglar. Vattna sparsamt under viloperioden då växten inte blommar. Använd orkidéjord, orkidénäring och transparenta krukor vid omplantering.

 

  • Orkidén behöver planteras om när den håller på att växa ur krukan eller när komposten är så nedbruten att den förlorat sin luftighet.

Nu blir det tevesoffan för resten av kvällen och kanske en liten bit av den där galet goda pajen ; )

Kram Malin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *