Sommartid & Invigning

Gokväll!

Ni glömde väl inte att vrida tillbaka klockan i går innan ni gick och lade er eller ni kanske gjorde det i morse när ni vaknade i vilket fall som helst är vintertiden här nu med ljusare morgnar och mörkare kvällar. Vet inte riktigt vad jag tycker om det här med att man ändrar klockan efter årstid, blir det verkligen någon egentlig skillnad för oss eller är det bara en onödig företeelse man skulle kunna vara utan, visserligen får vi en timme tillgodo just den här dagen (den bästa dagen på hela året om ni frågar mig ; ) men den försvinner ju likafullt när vi får sommartid.

Kan ni föresten historien bakom sommartiden; det var USA:s ambassadör Benjamin Franklin som kom med det allra första förslaget om sommartid, redan 1784, han ville att man skulle börja stiga upp tidigare om morgnarna. Han själv brukade stiga upp klockan tolv och blev förvånad då han en dag vaknade vid soluppgången och såg solen stråla klart, han ville väl utnyttja tiden bättre.

”Den moderna sommartiden föreslogs dock av George Vernon Hudson nästan ett århundrade senare, 1895, med motivet att ge arbetare mer användbar fritid efter arbetets slut. De första försöken i världen med officiell sommartid skedde under första världskriget 1916, då Tyskland och dess allierade, samt Sverige, Storbritannien och flera andra länder hade sommartid. Försöket var, framför allt inom lantbruket, inte populärt, och det dröjde till 1980 innan sommartid infördes igen i Sverige och flera andra europeiska länder, har absolut inga egna minnen av tiden innan sommartiden infördes konstigt nog?! Det är huvudsakligen i Europa och Nordamerika som man använder sommartid. I tropikerna är bruk av sommartid ovanligt (men det förekommer), eftersom dagsljusets längd skiljer sig mindre åt under sommaren jämfört med vintern. Även i länder närmare polerna gör sommartid mindre skillnad, eftersom dagsljuset på sommaren sträcker sig längre än den delen av dygnet de flesta är vakna. Trots det har många av dessa länder sommartid. I några länder, till exempel Island och Argentina har man inte omställning till sommartid, men däremot en tidszon som kan liknas vid ”permanent sommartid”. Dessa länder får då ljusare kvällar på sommaren och ljusare eftermiddagar på vintern. I andra vissa länder som prövat detta har det varit klagomål på mörka vintermorgnar.” – det kan jag definitivt relatera till ; )

I går efter att städdagen var över åkte jag och min vän Jessie på invigning av den gulligaste lilla butiken man kan tänka sig, en butik som även är ett showroom och ett lager : ) En riktig guldgruva för två inredningsnördar som oss med massor av fina saker från kända märken som House Doctor och Nicolas Vahé, men först och främst är det ett ställe där man kan hitta fina saker i läder som butiksägarinnan själv tillverkar med genuint läder från Tärnsjö garveri.

Här ser ni den söta lilla stugan, som rymmer bra mycket mer än man tror när man ser den från utsidan

Ja men ni ser ju så mycket fint ❤︎

Här är några av läderprodukterna, adventsljusstaken för blockljus som jag är s å sugen på, tidningshängaren och ampeln.

Har ni vägarna förbi är det definitivt värt att göra ett besök i den lilla vita stugan hos Design By SH men för er som inte bor i Gävle går det även att shoppa via nätet.

Självklart kom det med både en och annan favorit hem bland annat den populära teadventskalendern som jag ska njuta av under hela december och finaste kastrullunderlägget GÄVLE.

I dag har vi haft det riktigt lugnt och skönt här hemma bara fixat lite med tvätten och dammsugit på övervåningen, var på väg ut på en promenad men det blåste så in i norden kallt att jag vände i dörren tände istället lite ljus och tog fram yogamattan.

I morgon väntar en ny vecka en kort vecka för min del eftersom jag har semester på torsdag och fredag passar på att vara ledig nu när barnen har höstlov det är så mysigt att få vakna i lugn och ro tillsammans.

Ha en fortsatt skön söndag

Kram Malin

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *