P E P P A R K A K S B A K x 2

Gokväll!

Alltså det är inte klokt vad tiden går fort redan andra advent och bara två veckor kvar till julafton (!) Har en del kvar att göra innan jag kan känna mig färdig och klar att fira jul, som att göra julgodis, fixa de sista julklapparna och storstäda huset, men känner mig ändå ganska lugn i att allt ordnar sig och vill verkligen fokusera på att vara i nuet och njuta av tiden tillsammans med familj och vänner. Vaknade upp med sprängande huvudvärk och blev lite orolig att jag inte skulle orka med dagens födelsedagsmiddag (mannen fyller 45 år i morgon, hipp hipp hurra!) men efter en riktigt lugn och skön förmiddag och en timmes sömn så försvann värken och jag piggade på mig så pass att jag orkade med både restaurangbesök, pepparkaksbak och middagsförberedelser inför morgondagen.

Nu har vi i alla fall klarat av all bakning i frysen ligger saffransbrödet och väntar och den röda plåtburken på köksbänken är full av nybakade pepparkakor och bredvid står glasburken med lchf-pepparkakorna som blev snudd på de bästa jag har bakat i lchf väg, receptet på dessa kommer på slutet.

Barnen hade riktigt kul och hittade på lite egna former som ni ser allt från Star Warsgubbar till fotbollsspelare

och gitarrister ; )

Pepparkakor Lchf

1 dl vatten 

1 msk flytande honung

3 tsk pepparkakskrydda

100 gr smör

1 tsk bikarbonat 

1 1/2 dl kokossocker

3 dl mandelmjöl

1 dl kokosmjöl (Aman Prana)

1 msk fiberhusk

1 äggvita

Dag 1;

Koka upp vatten, honung och kryddor dra sedan kastrullen åt sidan och klicka i smöret, rör om tills smöret smält och allt blandats. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i kryddsmeten, rör i äggvitan. Blanda tills du får en jämn pepparkaksdeg forma till en boll och lägg i plastpåse i kylskåpet.  

Dag 2; 

Dela degen på mitten och kavla ut varje del mellan två bakplåtspapper, ju tunnare deg desto knaprigare pepparkakor, stansa ut figurer eller skär i fyrkanter, det blir en ganska kladdig deg så jag valde att bara skära fyrkanter (försökte med pepparkaksformar först men hade inte riktigt tålamodet att pilla bort degen mellan figurerna så jag gav upp) lägg bakplåtspapperet på en plåt och sätt in i ugnen. Grädda i 7 min i 150 graders värme, sänk sedan värmen till 100 grader och lämna ugnsluckan på glänt (med en slev emellan) och låt pepparkakorna stå i ca 1 1/2 timme. Låt kakorna svalna på galler tills de är helt kalla.  

Goda tips att använda dessa pepparkakor till för utom att stoppa dom direkt i munnen ; ) i glass, i fil eller yoghurt eller som botten i en chessecake.

Så gör vi måndag igen då imorgon näst sista måndagen innan julledighet och vila gud. så. skönt. det. ska. bli.

Kram Malin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *