Äntligen jullov & lite mer LCHF godis så här i sista minuten

Gokväll!

Äntligen fredag och det efterlängtade jullovet är här ser fram emot att få mysa med familjen i nästan två hela veckor, tänker njuta av (14!) härliga sovmorgnar och sitta länge vid frukostbordet och läsa tidningen i lugn och ro. Ska försöka hitta på lite saker att gör med barnen också så de inte slappar ihop helt, har barn som gärna håller sig på hemmaplan (och det är jag innerligt tacksam för behöver aldrig oroa mig för att de ska hänga ute på stan) och riskerar att bli sittande framför teven och datorn. Det bästa vore ju om vi fick lite snö så man kunde göra utflykter till backen med korv och varm choklad, sånt som man vill göra när det är vinter, annars kanske det blir en sväng till bowlinghallen, en bio eller en tur till badhuset. Dagsformen får avgöra : )

Sitter här i soffan och dricker mitt kalender-te och smaskar hemlagat lchf-julgodis (det kommer nog inte vara mycket kvar av vare sig mitt eller barnens godis på dopparedagen men vi har lagrat upp med lite annat smått och gott så det kommer då inte att gå någon nöd på oss ändå ; ) hittade två recept som blev s å himla bra som ni bara måste prova, kanske kan bli svårt att hinna med innan jul men de går nog lika bra att äta vilken tid på året som helst : )

Rocky Road a´la Lchf 

200 gr mörk choklad

100 gr vit choklad

2 dl rostade och saltade solroskärnor

2 dl rostade och saltade pumpakärnor

2 dl hackade pistagenötter

Smält den mörka chokladen (jag bröt ner chokladen i en skål som jag satte över en kastrull med kokande vatten) och häll i en form klädd med bakplåtspapper, ju mindre form desto tjockare bitar. Strössla över solros- och pumpakärnor och de hackade pistagenötterna, tryck gärna ner dom en bit i chokladen. Smält den vita chokladen och ringla över. Ställ kallt och låt stelna, skär eller bryt i mindre bitar.  

Sen hittade jag ett riktigt smaskigt recept på sockerfri citronkola hos Åse, bytte dock ut sötströ mot kokossocker vilket ger l i t e fler kalorier men är ändå betydligt bättre än vanligt raffinerat socker.

Citronkola Lchf 

2 dl vispgrädde
1,5 dl fibersirap (använde den här)
1 dl kokossocker
100 g smör
1 tsk vaniljpulver
saften från 1 citron 

Lägg alla ingredienserna i en stor tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda på medellåg värme i ca 30-35 minuter eller tills temperaturen visar 124-125 grader, håll koll så det inte kokar över och rör emellanåt. Häll upp i bakplåtspappersklädd form. Låt stelna i kylen. Skär i mindre bitar.

Tar man bort citronen som smaksättare påminner smaken om krokant.

Dan före dopparedagen i morgon – vad hittar ni på då?

Kram Malin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *