Världens godaste lussebullar

 

Hej vänner!

Efter en kväll i soffan med älsklingen och god natts sömn känner jag mig lite lättare i sinnet i dag helger har en förmåga att göra underverk.

I dag åker jag och mannen i väg på en liten julklappsshopping-och-övernattningsdate till Västerås samtidigt passar vi på att träffa min fina bloggkollega Jenny och hennes man. Har verkligen sett fram emot den här dagen och just nu känns det väldigt skönt att få komma i väg och slippa alla måsten här hemma bara få njuta av varandras sällskap, sova gott, äta och dricka gott, träffa vänner och så shoppa förstås.

Kan ni fatta att det är jul om bara två veckor (!) Här tog vi fram julgranen och bakade saffransbullar förra helgen (eller jag bakade eftersom ingen av grabbarna som ville vara med och Felicia klarar inte av saffranslukten) och i onsdags bakade vi pepparkakor. I helgen blir det som sagt julklappsinköp och till veckan tänkte jag börja med julgodiset, inte lönt att börja för tidigt för av någon konstig anledning försvinner sötsaker alltid så fort här hemma ; ) Jultomtarna och resten av julpyntet väntar vi med tills helgen innan jul.

Hittade ett riktigt bra recept på lussebullar inne hos Matplatsen bullarna blev s å luftiga och goda. Tipset är att baka med rumsvarmt smör och vätska alltså i n t e smälta och värma på spisen och blanda saffranet med rom för att få fram saffranssmaken bättre, degen ska knådas länge i köksmaskinen och sen nästan inget alls på bakbordet och mät helst mjölet för att få den exakta mängden och jäs hellre några minuter för mycket än för lite.

Nu under julen kommer jag att äta lite mer kolhydrater än vanligt eftersom vissa saker inte riktigt går att ersätta, som till exempel dom fluffiga lussebullarna, men där det går att hitta goda ersättningar kommer jag att följa min vanliga diet.

ca 40 bullar 

2 pkt saffran 

2 dl socker 

2 msk mörk rom

50 g jäst

175 g rumsvarmt smör

5 dl rumsvarm mjölk

1/2 tsk salt

800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl) 

russin 

mjöl till utbakningen

1 ägg till pensling 

Stöt saffranet i mortel med lite av sockret, lägg i rommen och rör om, låt stå 30 min.

Skär smöret i tärningar. Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran i en köksmaskin. Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen i 15 minuter. Låt jäsa i 60 min. 

Lägg russinen i lite vatten i ca 30 min, sila sedan av vattnet.

Knåda degen väldigt lätt och använd sparsamt med mjöl. Baka ut till lussebullar och tryck i russinen. 

Låt jäsa ytterligare 30 min. 

Pensla med uppvispat ägg och grädda på 225° ca 8-10 min 

Låt svalna på galler

Ha en härlig lördag

Kram Malin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *