HÄLSOKONTROLL OCH FUNDERINGAR

Den här graviditeten började verkligen inte roligt; till skillnad från när jag var gravid med Merlin så blev jag otroligt illamående denna gång och åt konstant för att inte ska%cc%88rmavbild-2016-09-22-kl-14-22-37kräkas. Det försvann dock efter första trimestern (det var tre långa månader) och efter det har det inte varit några bekymmer – än.
Var i morse hos barnmorskan för rutinkontroll och kände hur även denna upplevelse är raka motsatsen mot förra graviditeten då jag hade en otroligt tjurig och vikthetsande barnmorska, som jag till slut valde att byta.

Den här gången har jag världens gulligaste barnmorska som skulle kunna få även den mest uppjagade personen att känna sig lugn. Jag samlar på mig vätska som en svamp och gör även så när jag har mens, brukar då gå upp en storlek i kläder. Med förra graviditeten i bakhuvudet har jag lätt ångest då jag redan sett vågen rusa iväg trots att jag både äter bättre och är mer aktiv nu än då. Då är det så skönt med en barnmorska som inte lägger någon vikt (ha) på viktuppgång utan fokuserar på det som är viktigt – att jag och bebisen mår bra. Vilket vi båda gör.

Passade även på att fråga mer om min förlossning med Merlin, då jag varit lite orolig att han inte kom ut, och därmed fick dras ut med sugklocka, pga mig men så var det inte. När jag kom in till förlossningen ville min kropp föda på en gång men jag var inte tillräckligt öppen och Merlin låg för högt upp, så de var tvungna att stoppa värkarna.
Det ledde till att värkarna upphörde helt och han kom aldrig helt ner i kanalen när de sedan försökte tvinga igång förlossningen några timmar senare, och även gav två sprutor för att få igång värkarna (utan framgång). Detta ledde till att hans hjärtljud blev sämre och sämre och de tog beslutet att använda sugklocka. melrin-ny

Det var skönt att veta att det inte var mitt ”fel” på något sätt och med tanke på hur kritiskt det faktiskt var så är jag tacksam för personalen på Karolinska då jag aldrig kände mig orolig eller tvivlade på deras kompetens.
Vi skulle prata mer nästa gång och även om förlossningsplan, vilket jag struntade helt i förra gången och även nu kan känna är onödigt då man aldrig vet hur det väl blir när tiden är inne. Däremot har jag ju numera erfarenhet och känner att det kanske vore trevligt att bara spåna i hur jag skulle vilja att min förlossning går till, om jag nu fick välja. Det känns dock fortfarande väldigt avlägset bara själva tanken på förlossning och samtidigt lite skrämmande då jag nu vet hur sjukt hemska värkar jag hade.

Men förlossning åsido; upptäckte i morse när jag vaknade att min gravidmage var nästintill borta och min mage platt. Lite förvirrad och nyvaken låg jag i en halv sekund och undrade om jag bara hade drömt att jag är gravid. Visade sig vara så enkelt som att bebis har vänt sig helt inåt och ”försvunnit”. Vid kontrollen hörde man hjärtat slå starkt och hon knackade lätt inifrån som för att säga att hon var okej, men ville vara ifred.
Lite konstigt är det dock då hon hittills bara legat och sparkat utåt så från att ha Hela havet stormar i magen är det nu lugnt som en filbunke. Så min mage kan gå från att se ut att poppa när som helst till att kunna döljas under en lite slappare tröja. Med Merlin låg moderkakan fram och det var alltid som en utbuktning; han vände sig heller aldrig inåt.

Det är verkligen sant att ingen graviditet är den andra lik för dessa två har varit natt och dag sedan början. Nu är jag allt bra nyfiken på att se vem denna lilla person inuti mig är och hur hon kommer att vara. Vi är ju så vana med Merlin och känner honom utan och innan, det är lite läskigt att man nu ska börja om från början och lära känna en helt ny person. Häftigt!

 

One thought on “HÄLSOKONTROLL OCH FUNDERINGAR

  1. Det är konstigt hur fort man vänjer sig när dom väl kommer ut. Då är det som om dom alltid har varit här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *