Måndagsplanering

Måndag betyder nystart. En ny vecka drar igång och jag kan nästan inte förstå att det är februari. Tiden går fort och långsamt på samma gång på något konstigt sätt just nu.

Jag tror att det är dags för mig att börja planera livet lite bättre, få mer ordning i en något rörig vardag och få tydligare mål och riktning.

Med snygga och bra grejer från Panduro kanske jag kommer få till min planering. Det brukar hjälpa för mig att kunna fylla i vad som ska hända när, göra bra listor och få en översikt.

Vad jag framförallt måste få till är en bra plan för min träning. I juni ska jag cykla både Vätternrundan och Tjejvättern och då vill jag vara redo för det.

En annan kul grej att planera in är sommarens odling, jag har ett snyggt kit från Plantagen redo med fröer, redskap för barnen och annat bra redo så att hela familjen kan syssla med det ihop.

Nu ska jag hoppa in i duschen, kanske kan jag vända en alldeles för seg dag till något bättre.

Stulna timmar och längdskidåkning

I eftermiddags fick jag några lediga timmar i dagsljus eftersom jag åkte hem tidigt med barnen och jobbade igen det på kvällen istället. Det är så otroligt värdefullt att få komma ut i dagsljuset och just denna eftermiddag sken solen genom dis och gav ett mjukt och sagolikt ljus.

Barnen hade önskemål att få åka skidor och varsitt skidpaket inhandlades. Sedan stakade de sig runt vägen på gården och själv njöt jag av att se dem skida i de vackra omgivningarna.

Det var såklart lite tungt att sätta sig och jobba efteråt men de där timmarna i ljuset gjorde det helt klart värt det.

Pastellväder

De senaste dagarna har varit fyllda av snö och frost. Under helgen fick jag uppleva riktigt sagoväder med sol genom dimma, pastellväder och kristallregn. Det är något alldeles magiskt med vinterväder och när vintern är kall är den helt klart min bästa årstid.

Jag har haft det turbulent på slutet, så som livet kan vara ibland. Vad passar bättre än att promenera i ett pastellandskap när världen gungar. Det är som att de mjuka färgerna säger att en dag kommer det bli lugnare.

Med en bild från mitt nya hemma förstår du förhoppningsvis vad pastellväder innebär, hoppas att du fått njuta av det också.

Fågelmat – ett roligt pyssel för hela familjen


Att göra iordning egen fågelmat av fett och frö är lätt och ett roligt pyssel som hela familjen kan vara med på. Kanske har du kokosfett kvar efter julgodisbaket,  detta är ett perfekt sätt att använda det på. Det finns recept på fågelmat där bara kokosfett ingår som fett, det funkar, men inte när det blir riktigt kallt ute för då blir det så hårt att det blir svårt för fåglarna att komma åt fröna.

Här kommer ett grundrecept på fågelmat, dubbla eller tredubbla satsen om du vill göra så det räcker en längre period. Färdiga bitar som ska användas senare förvaras i frysen.

Tips på bra saker att ha: Sugrör, pinnar, gamla koppar, muffinsformar, pepparkaksformar, bakformar, muffinsplåt, hampasnöre, sidenband, ståltråd.

Välj frön och nötter till fåglarna i första hand. Man kan få tag på frömix som är billig men innehåller mycket havre. Havre äts i stort sett bara av gulsparv så jag rekommenderar att inte köra den billiga havremixen. Här hittar du en lista över vilka fåglar som gillar vad.

Beskrivning Fågelmat

200 gram fett (hälften kokosfett och hälften osaltat smör)
3 dl fågelfrön för vildfåglar, jag bladade några olika sorter

Pensla eventuellt formarna med lite matolja. Smält fettet, rör ner fröna. Nu ska du fylla formarna. Är det formar med botten i kan du fylla dom direkt. Stick ett sugrör genom formen om du vill ha ett hål att trä ett snöre i, du kan också trycka ner snören direkt i formen innan massan stelnat. Ska du använda pepparkaksformar behöver röran svalna lite så att den stelnar en aning. Lägg formarna på ett bakplåtspapper och tryck ut fågelmatsröra i.

När fågelmaten blivit kall och stelnat kan man trycka den ur formarna, sätta på snören eller band och sedan är det bara för fåglarna att festa loss.

 

Jullov

Jullov betyder tyvärr inte helledigt även om jag behövt det denna vinter. Det känns lite snett att sommar innebär flera veckor ledigt medan resten av året är jobbtid. Det var ju i alla fall ett fördelaktigt upplägg på helgerna och jag har försökt komma ut varje dag.

Pulkabacken med barnen är nog det jag tar med mig som bästa utomhusminne. Att se dem skratta i den långa backen och gång på gång gå upp för ett nytt åk var härligt. Jag hoppas att det kommer fler sådana dagar i framtiden.

Nu väntar en dag i skidbacken istället och med ett betydligt äldre barn. Jag är taggad.

Gott nytt år

2018 är slut, äntligen. Det kanske är fel att tänka så men det året vill jag inte uppleva igen även om det finns vissa fina minnen från året. En klar topp är veckan då jag och barnen intog Dalarna, gjorde massa roliga saker ihop, tältade och hade det bara bra. Den veckan fylld av liftturer, vandring på fjäll, bad, cykling, Tomteland och mycket mer känns nästan oslagbar. Tältsemester är helt klart en frihet.

2018 har inte på något sätt varit ett lugnt år men det fick i alla fall avslutas i lugn. Brasa i snön med mysigt prat och korvgrillning var huvudaktiviteten, väldigt mysigt trots att det gick över till töväder. Kvällen var lugn, bara lugn men bra. Att somna till ljudet av stormen var lugnande. Jag brukar inte tycka om när det blåser men den här natten kändes det som att 2018 var på väg att blåsa bort. Nu kör vi 2019.

Hej mitt vinterland

Efter en lång mörk höst är det härligt med vit vinter och lediga dagar att spendera utomhus. Jag är egentligen en promenerare, kan gå väldigt långt, men har glömt av det lite. Nu under ledigheten har jag kommit ut igen och det är så skönt. Att få promenera med vackra vyer gör allt ännu bättre.

Mitt bästa klädtips såhär års är att ha fler lager, gärna vara aningen kall första biten så att temperaturen blir lagom efter ett tag. Ta med något gott att äta och lägg ett par torra vantar i väskan. Njut av omgivningarna och ha en trevlig promenad!

Upp på en kulle

Igår begav jag mig upp på en kulle. I dimman tog jag mig upp på toppen av Tossebergsklätten till fots. Det var en fin söndagspromenad och också ett träningspass som känns i kroppen idag.

Dimman låg tät och någon utsikt var det inte att tala om. Det var en speciell upplevelse att titta ut i det vita som inte avslöjade något av vad som fanns där bakom. Varm glögg och pepparkakor väntade innan promenaden ner igen. Jag kan avslöja att nedfärden gick betydligt snabbare än promenaden upp. Nästa gång ska jag vara lite mer på alerten. Kroppen behöver helt klart mer träning.

Gräsmarks kyrka

Första december var en grå dag med regn i luften vilket passade bra för en utflykt. Disiga, gråa dagar är de Värmländska skogarna vackra på ett mäktigt och trollskt vis. Jag blir lätt lite tagen av det, speciellt när skogarna speglas i blanka mörka sjöar.

Under gårdagens utflykt passerades Gräsmark med den speciella kyrkan. Inte nog med att byggnaden är intressant, den ligger också vackert vid sjön med de mörka skogarna bakom.

Jag tror att det får bli fler utflykter under helgerna när det är dagsljus. Att upptäcka sitt eget landskap är mysigt och även om man redan varit på en plats kan den upplevas på ett helt nytt vis i ett annat väder, en annan årstid eller i ett annat sammanhang.

Lunchpromenad

Med mörka kvällar och dunkla mornar känns det extra viktigt att ta sig ut en sväng på dagen. Lunchpromenad har blivit ett stående inslag på mitt schema. Ibland tar det emot men soliga dagar som de senaste två är det snarare svårt att gå in igen.

Tips för att ta sig ut om man jobbar är att ha bra skor, vantar och en mössa på jobbet, redo att nyttjas för en promenad.