Tre vänner på äventyr

Sommaren och hösten som varit har haft ett tema, tre vänner på äventyr. Det är så det känns. Tillsammans har jag med de små sett många platser, upplevt väldigt mycket och fått ovärderliga minnen för livet. Vi har rest iväg och tältat, vi har bott i stuga, vi har varit på äventyr på hemmaplan och vi har åkt på korta dagsturer. Många av de föräldradagar som vi slet för att spara ihop när barnen var pluttar har tagits ut tillsammans med två betydligt äldre barn, barn som vill uppleva och upptäcka.

Nu närmar sig den här tiden sitt slut. Det betyder inte att äventyren upphör, vi kommer bara hinna andas lite mer mellan dem. Kanske hinner vi tänka tillbaka på och njuta av den intensiva period vi haft ihop. Den sortens tid behövs den också.

Höst i fjällen


Det är sista året utan skolplikt, ett år då det fortfarande går att dra iväg några dagar och få ett avbrott från vardagen. Självklart ska det utnyttjas om möjligheten finns och när barnen önskade att få resa till Sälen nappade jag direkt.

Hösten i fjällen är speciell, jag drömmer alltid om de större, maffigare fjällen den här tiden på året men att resa till Sälen är vad barnen klarar av och kanske också vad jag får i hamn ensam med barnen. Det är trots allt inte deras favoritsysselsättning att sitta i en bil så resan får inte bli för lång.

Höstluften på fjället är så speciell, den fyller lungorna på ett helt annat sätt än resten av året. Att det är så lite människor på plats gör att det känns lyxigt, som att äga hela våra omgivningar. Höst är helt klart den bästa årstiden på fjället enligt mig, gärna någon eller några veckor senare än nu. Passa på att resa till fjällen i höst om du har möjlighet!

Fågelstationens dag på Hammarö


Även detta år besökte jag och barnen fågelstationens dag på Hammarö sydspets. Vinden hade lugnat sig efter några blåsiga dagar och solen sken. Bättre väder hade vi nästan inte kunnat önska oss. Som barn tyckte jag att det var riktigt spännande att vara med och märka fåglar och jag tror många barn tycker att en sådan här aktivitet är intressant. Det finns många fågelstationer som man kan besöka för att lära sig mer och fåglar, få en naturupplevelse och en fin utflykt. Ofta finns det ju även ett eller flera fågeltorn på dessa platser vilket betyder fin utsikt.

Ett tips: Sök upp en fågelstation i din närhet och se efter om ni kan komma dit på besök.

Mina tips för bästa höstdagarna

September är här och med september kommer också hösten. För många är det självklart att vara utomhus under sommaren men när hösten kommer blir det ibland jobbigare att ta sig ut. Här kommer mina tips för fina höstdagar utomhus. Nu snackar vi inte någon extremsport utan bara vardagliga aktiviteter som passar de allra flesta.
Höst kan innebära det mesta i väder, soliga varma dagar med löv i vackra färger och ett underbart ljus, det kan vara stormiga dagar, regn som öser ner och kyla som kryper sig långt in under huden, ibland faller till och med ett kallt snöblandat regn en bit upp i landet. Dagarna blir kortare, det blir mörkt tidigare på kvällen och det är nog inte ovanligt att man helst av allt vill krypa upp i en soffa och mysa. Mysa är bra, men inte hela tiden.

Jag tror att det handlar mycket om att ha rätt inställning och bra kläder när det kommer till att njuta av höstdagar utomhus. Jag vet att jag skrivit ett inlägg om detta tidigare men jag kan inte hitta det så jag kör ett nytt igen. Vi börjar med kläderna för att sedan leta oss vidare.

Njut av ett skönt underställ
Jag älskar underställ, dom ska vara sköna, funktionella och mysiga. Mjuka och goa underställ som för bort eventuell fukt från kroppen och håller den varm är guld värt. Nu kan vi snacka höstmys även ute, en skön känsla på huden ger en skön känsla inombords.

Skaffa bra skalkläder
Skaffa mellan- och ytterlager som håller dig torr, varm och skyddar mot vind. Satsa på kvalité både till dig och barnen. Kvalité kostar men du behöver inte köpa de dyraste plaggen för hutlösa priser, det finns en stor och bra mellanprisklass med god kvalité och plagg som kommer kunna tjäna dig i flera år. Sök på nätet och se vilka märken och modeller som rekommenderas. Vet ni att käderna gör sitt jobb kommer det vara mycket lättare att ta sig ut även när det inte är en strålande vacker höstdag.

Håll dig torr om fötterna
Huvudsaken är att man är torr om fötterna, japp jag håller med!!!! Jag gillar gummistövlar, de ger mig nån slags känsla av att ha möjlighet att kunna utforska hela världen och ta mig fram överallt. Gummistövlar kommer ju också i så många olika snygga utföranden idag. Stövlar är dock inte det jag väljer att ha på mig de flesta dagarna. Jag är ett stort fan av vattentäta skor, som vanliga joggingskor, vandrarkängor mm som håller fötterna torra. Det är lätt att röra sig, funkar för fötterna men ger även ett skydd mot blötan. Livet kan nästan delas upp som livet innan och efter vattentäta skor.

Bli inspirerad av det materiella
Jag menar allvar här. Jag är inte så mycket för det där med att konsumera en massa saker. Jag är starkt emot den hemska överkonsumtion som vi lever i i västvärden. Jag tycker att man åtminstone ska tänka på miljön lite och det gör man inte genom att slösa på naturens resurser, stödja produktion av varor vars tillverkning påverkar vår miljö men jag vill ändå slå ett slag för att köpa något nytt och fint som kan göra det lite mer motiverande och roligt att ta sig ut. Tänk en fin termos eller ryggsäck, det finns så mycket snygga. Du vill använda den och plötsligt blir det lite lättare att ta sig ut på picknick även om det är grått ute. Jag tänker på få men roliga saker som kan locka till användning och därmed utflykter utomhus.

Gör en lista med roliga äventyr
Kanske är det viktigare att ha en plan dagar då det inte ser så lockande ut att gå ut. Jag vet själv att jag känner ett visst motstånd gråa och framförallt blåsiga dagar. Vid de tillfällena kan det vara bra att ha en lista med saker man kan göra eftersom vädret inte alltid inspirerar till idéer. Va kan man göra då? Besöka ett vindskydd och grilla korv, ta en cykeltur, bestiga skogens högsta berg och fika på dess topp, klättra upp i ett fågeltorn, bygga ett vindskydd, gå på skattletarjakt, samla material till pyssel, bygga kojor, leka kurragömma, gå på upptäcktsfärd, samla på växter, leta efter tomten, hoppa i varenda vattenpöl i kvarteret, ja det finns massa saker man kan göra, det handlar mest om att se möjligheterna.

Gör något vanligt men i ett annat väder
Jag åker jätteofta till Mariebergssskogen när regnet öser ner. För dom som inte bor här är Mariebergsskogen en stor park med lekparker, café, smådjur, skog, våtmark, fågeltorn, massa spänger mm. Vi åker dit när ingen annan gör det. Jag älskar att vara där då. Barnen slipper trängas, det är lätt att ha koll på var de är och blir på så sätt mer avslappnat. Man behöver inte ha koll på om någon snor väskan eller vara orolig att barnen ska försvinna i vimlet. Det finns såklart andra saker man kan testa och ibland blir det man är van vid annorlunda och till och med bättre i ett annat väder.

Tänk positivt
Tänk positivt, visst kan det vara enormt provocerande att höra det när det känns som att allt suger. Tro inget annat än att jag har tyckt att allt är rent ut sagt skit när jag stått trött, småfebrig och uttråkad i någon park med ett barn som försöker äta sig mätt på grus och ett som bara vill gunga gunga gunga… eller nåt liknande. Vissa dagar är tunga, oavsett vad man ska göra. Det är inte de dagarna jag framförallt syftar på utan snarare på alla andra. Försök tänka att det kommer bli kul, har du inställningen att något ska vara skoj är det större chans att barnen också tycker det. Ska man ändå göra något bör man försöka göra det med glädje, annars kastar man bort massa tid ur livet. Ibland när jag verkligen inte är peppad att ge mig ut brukar jag sucka av mig (när inte barnen hör) och sedan är jag som tömd på det dåliga och redo att tagga inför en skoj dag utomhus.

Njut efteråt
Vad gör du efter en lång dag utomhus? Vad har det med saken att göra kanske du undrar. Jo, vad du gör efteråt kommer påverka hela upplevelsen. Tänk att du varit ute och det varit lite gråkallt, ni har haft skoj men är lite kalla om kinderna, trötta av den friska luften och sen njuter av något varmr och gott att äta eller dricka, tar en varm dusch eller bad, kanske bastar eller kryper upp i saffan med gosigaste kläderna. Det kommer påverka din upplevelse, detena hör ihop med det andra och tillsammans blir dessa saker bättre. Nästa gång du ska ge dig ut har du en ännu bättre upplevelse att minnas.

Hoppas att något av mina tips kan vara till nytta. Att vara ute är nyttigt, man behöver inte vara det hela tiden men det kan alltid vara ett mål att var det lite mer än tidigare. Jag vill innan inlägget tar slut påminna om att det blir mörkare på kvällarna, glöm inte reflexer, reflexvästar mm. Ska ni vara ute mycket där det är trafikerat kan det vara klokt att skaffa färgglada kläder för de där gråa dagarna. Var rädda om er och njut av höstdagarna.

 

Vaniljkakor med royal icing – Greta gris

Det är barnkalas på gång och med en blivande fyraåring som älskar Greta gris kändes som en bra plan att baka Greta griskakor. Det finns Gretaformar att köpa från utlandet men jag valde att göra en mall och skära ut kakorna. Receptet på vaniljkakorna som jag använt är följande:

Vaniljkakor
200 gram smör (rumsvarmt)
2 och 1/3 dl socker
1 ägg
5,5 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker

Rör ihop smöret och sockret så att det blir smidigt. Vispa ihop ägget med en gaffel i en liten skål eller mugg. Blanda ägget med smör- och sockerblandningen och rör till det blir en jämn smet. Rör ihop mjöl och vaniljsocker och blanda sedan nerd det i smörblandningen. Arbeta ihop till en deg, smular det så tillsätt lite smör, är det löst, ta i lite mer mjöl. Slå in i folie och låt stå i kylen minst två timmer, helst mer.

Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram en bit deg i taget (låt resten ligga kvar i kylen) och kavla ut på mjölat bakbord till ca 4-5 millimeters tjocklek. Stansa ut kakor och lägg på en plåt. Kyl kakorna på plåten minst 30 minuter innan de gräddas mitt i ugnen ca 12 minuter. De ska börja bli lätt gyllene i kanterna. Låt svalna innan de dekoreras. De är goda att äta som det är också.

Sensommarkänslor


Sommaren är på väg att ge sig av och jag hälsar den kyligare luften välkommen. Nu kommer dagar med gråare väder och jag tycker faktiskt att det är lite skönt.

När hösten kommer är det extra mysigt att ge sig ut i skogen på utflykt. Än är kvällarna ljusa ganska länge så varför inte passa på att njuta av en utflykt en eftermiddag mitt i veckan. Allt behöver ju inte planeras in till helgerna.

Igår tog vi en tur ut i skogen för att leka, äta våfflor och bara må bra. Det låg regn i luften men med rätt kläder spelar ju inte det någon roll. vi plockade fram våra matchande jackor från Tuxer och lyste upp den ganska gråa dagen. Det var skönt att komma ut och jag har saknat att kunna grilla nu under den varma sommaren då det varit för torrt i skog och mark. Att äta utomhus är verkligen ett bra trick med små barn som annars kan vara lite svårtrugade med maten. Igår försvann våfflorna snabbt som ögat och efter det lektes det länge i skogen innan hemfärd. Själv fick jag en stund i lugn och ro med en kopp kaffe innan det var dags för mig att häng på i lekarna.

Ett våffeljärn för öppen eld är verkligen något jag kan rekommendera, det är så mysigt att äta nygräddade våfflor mitt ute i skogen.

 

Utomhusfika i sensommaren

Sommaren går mot höst. För många återgår vardagen till jobb, studier, barn på förskola och skola. Den här årstiden är fin och det är lätt hänt att man glömmer att kvällarna snart blir mörka. Passa på att njuta av de ljusa kvällar som finns kvar. Ta med fika eller kvällsmat och ät i naturen.

En sommar som går mot sitt slut

Sommaren går mot sitt slut och vi spanar in i framtiden. Bloggandet tog en paus men jag tog inget avbrott från de olika aktiviteterna. Här har det motionerats i många olika former och bloggen kommer fyllas med inlägg om olika aktiviteter framöver.

I helgen besökte jag och Joi Tanumstrand för ett avslut av den varma sommar som varit och tid att varva ned. En välbehövlig helg helt klart. Snart, om tekniken vill fungera kommer det taggas inför det mörkare halvåret och tipsas om hur man håller familjen igång med roliga aktiviteter oavsett väder.

Tills dess, kör så det ryker!

Sommarutmaning – testa olika aktiviteter – Promenad

Jag tycker att promenader är en underskattad aktivitet. Det kan låta så trist men för mig är det ett riktigt bra sätt att aktivt återhämta mig på, ett sätt att rensa skallen eller bara få känna ett lugn.

Det finns tillfällen då en promenad räddat upp en tidigare kass dag, eller stunder då promenaden gett möjlighet till reflektion som annars inte hunnits med. Allra bäst är nog kvällspromenader i ensam på en fin plats. Ikväll tog jag en sådan ut mot vänern och njöt av utsikten. Det var en typisk tankerensarpromenad med lite för hög musik i öronen (när jag bara ska njuta av livet lyssnar jag till naturen istället).

Jag tror mina ben, som kändes riktigt träningssega innan mådde bra av promenaden och framförallt gjorde mitt huvud det.

Imorgon väntar en ny aktivitet, vilken har jag inte någon aning om än. Träna på!

Sommarutmaning – testa olika aktiviteter – MMA

Även denna dag tog barnen med mig på en löprunda. De cyklade och jag sprang i 40 minuter. När jag ändå var varm passade jag på att köra ett hemmapass med träning för MMA.

MMA, Mixed Martial Arts, är en träningsform som samlar olika kampsporters tekniker. Många känner till MMA genom UFC-galor från TV.

MMA kräver mycket av utövaren eftersom det mesta är tillåtet. Här tränas slag, sparkar, kast, brottning, arm- och benlås, strypning mm under fullkontakt. Jag har tränat MMA sedan början av februari och tycker att det är fantastiskt kul.

Det låter som en väldigt rå sport och det är det ju egentligen med. Träningen för nybörjare är dock mycket prestigelös, enkel att ta till sig och här behöver man inte vara ”rädd” men det kan vara ett bra sätt att tänja på sina ramar en del. Plötsligt gör man saker man aldrig trott och med det växer man.

Det finns många klubbar som har MMA-grupper för nybörjare.

Tips: 1. Det är bara du som sätter begränsningar. MMA kan utövas av de flesta. Våga testa! 2. Bli inte skrämd av att du tror att du behöver bli en fighter, i första hand kommer du får öva tekniker, styrka, kondition och smidighet på ett väldigt roligt sätt.