Ett uppskattat avbrott – tjejkväll i Stockholm


Med sommarsverige utanför fönstret reste jag hemåt mot Karlstad tidigare idag. Jag har varit iväg på ett dygn av härligt tjejhäng i Stockholm. På vägen hem längtade jag efter familjen men avbrottet hemifrån var uppskattat under tiden det varade. Ibland måste jag komma iväg för att få ny energi i vardagen.

Vi har verkligen haft det supermysigt, jag och 7 andra tjejer. Det blev ett dygn av prat, skratt och lyx. Vi har minglat i en av hotell Birger jarls mysiga sviter, haft ett par härliga timmar av avkoppling och skratt på Sparadiset på Östermalm (min rygg mår bättre nu än den gjort på flera veckor) och kvällen avslutades med underbart god mat på Stockholm tapas. Tid att umgås, nån skön aktivitet och god mat och dryck är ju verkligen ett bra upplägg för en kväll med vänner. Sånt borde man göra oftare.

Det här var andra gången jag bodde på Birger Jarl och jag tycker att verkligen om det. Priserna är bra, jag gillar rummen och frukostbuffén är toppen. Förra gången åt jag en väldigt god lunch där också som kan rekommenderas. Stort plus är att det ligger bra till, det tar en liten stund att promenera från centralen men bara det att det är promenadavstånd är ju en stor fördel.

Sparadiset hade jag varit på tidigare och det är en väldigt mysig atmosfär där nere i källaren. Jag älskar innergården som man går in ifrån, den har verkligen ett speciellt ljus och det gör ju att man som besökare blir glad redan innan man kommit in.

Det var första gången jag besökte Stockholm Tapas men förmodligen inte sista. WOW vad gott det var. Vi åt och åt och åt men ändå lyckades vi inte tömma tallrikarna. Det blir extra mysigt om man är ett gäng som går och äter på ett sådant där ställe eftersom man kan smaka av varandras rätter och får därför prova allt möjligt. För min del blev det flera överraskningar då saker jag kanske inte trodde var min grej visade sig väldigt goda.

Efter den kvällen somnade jag snabbt i min säng på Birger Jarl och sov som en stock. Även om det kanske inte blev så många timmars sömn känner jag mig pigg. Det har varit härligt att umgås med de andra tjejerna och jag tror det ger mer energi än många timmars sömn. Att göra mysiga saker som inte är på hemmaplan gör det möjligt att koppla av ordentligt och det behövde jag verkligen nu.

Skördetid – grönt är skönt


Ett tydligt sommartecken är att det växer för fullt i trädgården. Redan nu tidigt på året finns saker att skörda. I kryddträdgården har de växter som överlevt vintern tagit sig rejält och ikväll var det hög tid att plocka av oreganon innan den tog över helt. Oregano använder vi mycket så den kommer förmodligen gå åt men jag kan tänka mig att nästa gång vi plockar av kommer jag torka den för att ha som ”ge-bortkrydda” i fina burkar. Sådana presenter brukar vara uppskattade.

Grönkål finns det också gott om. Den kommer egentligen från min mamma och har sedan växt i kruka på vår uteplats. Det är alltså en växt man kan ha även om man inte har en trädgård utan balkong eller altan. Av grönkålen jag plockade ikväll blev det chips efter detta recept:

Grönkålschips
Ställ ugnen på 150 grader
Beräkna hur mycket grönkål du behöver för en plåt, i min ugn blir tre stora blad ganska så lagom. Receptet blir ungefär såhär för en plåt:

3 stora blad grönkål
1 msk olivolja
salt
ev krydda (tex chiliflingor eller vitlökspulver)

Tvätta grönkålen och torka ordentligt. Skär bort den hårda mittstjälken och dela bladet i mindre bitar.
Lägg bitarna i en bunke, ringla över olivoljan och massera in den i bladen så de är täckta med olja, fyll på med lite mer om det behövs. Strö over salt eller flingsalt och eventuell krydda. Tänk på att det behövs lite av salt och kryddor, bladen kommer bli fjäderlätta när de är färdiga.

Lägg bladen utspridda på en plåt och grädda i mitten/undre delen av ugnen ca 12-17 minuter, håll koll, bladen ska bli krispiga men inte bruna. Låt svalna och njut!!!

Att resa med barn – en god planering gör skillnaden

Vi är till sjöss, mellan Stockholm och Helsingfors och det är jättekul att hela familjen åker tillsammans, Förra året var bara lilla F med, lillasyster kändes för liten för att få något ut av resan. I år är alla samlade och vi ska verkligen försöka ha det så bra det bara går.

Att resa med barn som har mycket spring i benen och inte gärna sitter stilla kräver lite planering för att det ska gå att njuta så mycket som möjligt under själva resan. Bara att åka bil med barnen är ibland en utmaning och då gäller det att hitta genvägar, distraktion och underhållning.

Att tänka på innan avfärd hemifrån 
– Packa i god tid och skriv gärna en lista som du bockar av. Är du ute någon dag i förväg hinner du säkert komma på något du annars kanske glömt. Fundera över vad ni använder på ett dygn.
– Fattas något som behövs under resan är det oftast bättre att köpa det direkt hemma innan avfärd. Att uträtta de där ärendena under resan kan bli en stressfaktor.
Planera maten, vad och var ska ni äta. Det är inte klockrent att ha hungriga barn och 10 mil till närmsta matställe.
– Packa med matsäck och mellanmål. Att ät frukt eller dricka något gott kan bli en bra distraktion om resan känns långtråkig.
– Naturupplevelser i alla ära men sitter man i en bil, på ett tåg eller liknande länge kan det vara klokt att ha något spännande att läsa, packa med en bok eller tidning.
– En annan bra grej att ta med är mobil eller surfplatta laddad med filmer eller klipp som går att spela i offlineläge, det är ju inte alla resor som man har möjlighet till mobilnät eller wifi hela tiden.
Penna och papper tar lite plats i väskan men kan roa under en lång stund.
– Var mätta och nöjda innan ni reser. Som vuxen är det minst lika viktigt som för barnen att ha något i magen för de allra flestas humör sjunker och tålamod tryter när magen börjar kurra.
– Utmana varandra – lek lekar där ni ska räkna bilar av olika färg, djur eller annat. Googla olika billekar och liknande och skriv en lista så är ni väl förberedda.
– Glöm inte att allt behöver inte vara på topp. Känns det som en mindre misär så andas djupt. Bara för att det just då känns hemskt betyder det inte att hela resan blir dålig. Saker vänder så snbbt.

Utflyktsmål i Värmland – Tossebergsklätten

Tossebergsklätten, en hög och spetsig bergstopp vid sidan av Fryken var platsen där jag i årskurs tre för första gången i livet upplevde svindel. Efter den dagen har jag knappt vågat så på en stol. I tisdags var det dags för mig att möta min rädsla, och förhoppningsvis få njuta av utsikten över värmländska ängar, skogar och Frykens vatten.

Solen sken och det var varmt om än lite blåsigt och barnen tyckte att det var spännande att åka med bilen uppför den kurviga vägen som sägs vara Sveriges brantaste asfalterade väg. Jag själv var både spänd på om jag skulle klara av att ta mig upp i tornet eller inte och om jag skulle kunna njuta av utsikten. Nu kan jag avslöja att även feglortar får en underbar utsikt där 343 meter ovanför havet, man behöver inte gå upp i tornet. Dessutom är det verkligen vacker natur uppe på toppen och jag tycker att man ska passa på att göra ett besök på Tossebergsklätten om man har vägarna förbi.

Vi tog oss upp i toppen av utsiktstornet alla fyra och jag var till min förvåning inte minsta höjdrädd. Något måste ha hänt för jag har varit uppe i både ett fågeltorn, ett klättertorn och utsiktstornet på Tossebergsklätten utan att tycka att det är jobbigt. Kan svindel plötsligt bara försvinna efter sisådär 28 år? Jag njöt verkligen av vyerna och det slog mig att jag lyckades besöka en väldigt speciell plats en lagom varm och solig dag, när naturen är som allra vackrast. Vilken otrolig tur!

Vi avslutade besöket med att köpa glass och äta den i solen med den slående utsikten. Det kändes verkligen lyxigt.

Vill du besöka Tossebergsklätten kan du läsa mer här.

Äventyrsparken i naturen – om att erbjuda barnen upplevelser i vardagen

Äventyret finns där ute, platser väntar på att upptäckas och utmaningar står redo att antas. Naturen är en fantastisk plats för barn att utveckla sin fantasi, träna sin styrka, motorik, balans och smidighet men framförallt är det en plats för mycket lek och glädje. Som vuxen kan du bjuda in barnen till detta äventyr, hjälpa dem igång med sin fantasifulla lek, finnas vid sidan under deras strapatser och vara med och lära dem känna naturen. Ger du barnen naturen på det viset att du lär barnen känna den och göra den till sin så ger du dem en ovärderlig gåva. 

Hur bjuder man in barnen till naturen? Hur hjälper man barnen att finna äventyren? Jag tror att många gånger är vår uppgift som vuxna att vara de som leder in barnen i leker, ger små idéer och därifrån får deras lek utvecklas. Det handlar om att bjuda in utan att berätta för mycket, lite som att skriva ingressen till en artikel. Barn har i regel stora möjligheter att fantisera, men ibland behöver de hjälp att komma igång.

En annan uppgift som jag tror vi vuxna har är att ha is i magen. Ge inte upp om barnen vekar tröttna ganska snabbt. Jag upplever att barn många gånger testar om de kan få mer ”serverat” och upptäcker de att de inte får det så sätter igång och leker engagerat och fantasifullt på egen hand och då vill de helt plötsligt inte bli störda istället. Självklart ska man se och höra sina barn, men jag tror att i leken behöver de inte få allt tillrättalagt. Där är det nyttigt att använda sin egen fantasi och uppfinningsrikedom.

Hur gör man som förälder för att locka till lek, bjuda in barnen i naturen?
Våga satsa på det lilla skulle jag säga. Du behöver inte hitta det största äventyret, finna de märkligaste platserna. Det du behöver göra är att vara engagerad, gärna lite fantasifull och känna glädje i det du gör. Jag vet att det inte är lätt att vara sådan alla gånger och jag önskar att det fanns fler platser med vanlig natur som hjälpte barn och föräldrar till lek genom enkel inspiration eller instruktion.

Nyligen cyklade jag förbi ett nedfallet träd och vid sidan satt en lapp med texten ”Det fallna trädet – kan du klättra upp på detta är du både stark och klok, kan du balansera hela vägen är du skogen konung” (eller något liknande). Jag tyckte det var så otroligt bra. Det finns där, i de allra flesta skogar – fallna träd, men just detta träd var inte bara ett fallet träd utan även ett utpekat äventyr för barn. Sådant här skulle det finnas mer av. Tänk vad fint det skulle vara om man satsade på att bjuda in människor i naturen och presentera äventyren på detta sätt. Naturen står där redo, det behövs bara namn på det som finns för att det ska synas och uppskattas. Ett barn som lekt att det är skogens konung på ett nedfallet träd med en liten ”instruktionslapp” bredvid kommer garanterat kunna leka skogens konung på ett annat träd utan instruktion efteråt.

Nu tror jag att detta är något man skulle kunna göra även för vuxna. Det finns ju såklart redan med tex olika löp/styrkebanor men jag tänker även andra former av aktiviteter. Ge saker namn, så finns dom. Tänk dig en vandringsled i vackra omgivningar med några stationer med korta instruktioner om att tex stå en stund och räkna vågorna mot stranden, lyssna till sina andetag eller efter skogens ljud. Det skulle bli en jättefin runda av avslappning som många människor behöver. Instruktioner behövs kanske i början, men med tiden blir det kanske ett naturligt inslag i vardagen att ge sig dom stunderna av avkoppling.

Här kommer några av de attraktioner äventyrsparken i naturen erbjuder våra barn:


Trädklättring – Att klättra i träd är inte bara roligt utan också spännande och väldigt bra träning för små kroppar. Förutom att det är skoj är det också väldigt bra att kunna klättra för uppe i trädet få man bra utsikt och kanske är det just därför man måste komma upp i det. Det kan också vara så att anledningen till att man behöver komma upp från marken är att läskiga krokodiler och dinosaurier vill bita en i tårna.


Spånglöpning – Ibland när man är ute i naturen stöter man på en spång, smal eller bred. Här gäller det att ta sig så fort fram man bara kan utan att trilla ner. Man vet ju aldrig vad som väntar nedanför.


Det nedfallna trädet – Träd som trillat ner är perfekta klätterställningar eller balansplatser. Just detta träd har även en inbyggd rutschkana. Det är såklart bara dom allra modigaste små barnen och drakjägarna som vågar klättra upp på trädet och balansera ut till den stora kanan.


Bergets högsta topp – Det är alltid viktigt att komma upp på bergets högsta topp och ibland blir det spännande klättringar upp för att komma dit. Oavsett hur små eller stora berg är har de ju faktiskt en högsta topp, och i regel är det ju såklart ofantligt höga berg med många spännande utmaningar på vägen.


Grengungan – Träd med grenar lågt blir fina gungor. Ibland är det små barn som gungar på dessa grenar men inte allt för sällan förvandlas barnen till ekorrar, fåglar eller spöken under den gungande leken.


Den stora lägerelden – Att laga mat i skogen är alltid ett äventyr, oavsett om det är ett äpple som grillas eller en hel maträtt som kokas ihop. Extra spännande är det såklart att samla ihop ätliga saker själv.


Utforska en grotta – En grotta, en skreva eller bara en liten inbuktning vid en stock eller sten, allt är vårt att upptäckas. Vem bor där? Är det en stenåldersmänniska eller bara en folkskygg liten drake?


Den stora skattjakten – Man vet aldrig, ibland finns en skatt gömd någonstans i skogen. På bilden var det ett påskägg men ibland dyker det upp helt andra skatter i skogen som tomten, trollen, haren eller någon annan gömt.


Klippklättring/inte stöta mark – Alla vet ju att vid vatten finns klippor och klippor måste man balansera på. Det finns tusen anledningar till detta men den viktigaste kan vara att det finns massa skumma småtroll på marken som väntar på att killa dig under fötterna.


Samlaren – Har du hittat en vacker sten eller kanske en jättekonstig pinne? Det finns väldigt speciella saker i naturen som du hittar om du håller ögonen öppna.


Vattenlandet – Vatten är verkligen ett eget kapitel. Här han man fiska haj, hoppa över stora floder, plaska ner hela staden, bli jagad av den glupska gäddan, kasta världens längsta kast med sten eller bara prata om de riken som finns långt bortanför horisonten.

Ute i naturen väntar äventyret, ge er ut och upptäck det!

Nationaldag – vi firade det vackra


Sverige är vackert. Naturen är överväldigande såhär års och det valde vi att fokusera på denna nationaldag. Jag vill inte påstå att allt i detta land är vackert. Det är ingen plats där enbart kärlek bor och jag tror att det är ännu viktigare att påminna sig om det fina då, för att inte tappa tron. 

Nog ska vi vara tacksamma över allt vi har, det är helt klart så att mycket är bättre här än på annat håll men mycket kan också förbättras. Idag njöt vi av de vackraste sommarvyerna och firade den natur vi har, den vi måste vara rädda om, värna om och lämna över till våra barn i ett skick vi kan leva med. 

Mysiga utflykter med barnen

– Ett inlägg skrivet i samarbete med Tuxer –

Sommaren är här även om inte alla dagar är soliga och varma. Helgdagar och semester betyder mer tid med familjen och även om den riktiga semesterperioden kanske ligger en bit fram är det en bra tid att hitta på roliga saker ihop. Små utflykter kan bli stora äventyr. 

Jag inledde helgen som gick med en utflykt till skutberget med barnen. Vi hade med lite matsäck och ett glatt humör. Barnen verkade ha riktig fredagsstämning i kroppen och när jag kollade klockan efter att det kändes som sisådär 40 minuter så hade tre timmar gått. 

Vi hade finfint sällskap av ett gäng söta ekorrar. Vissa var så unga att de inte hade lärt sig att vara skygga och vi kom nära med kameran, bara ett par meter ifrån. 

Här kommer några tips på fina utflyktsaktiviteter vid en enkel tur med mindre barn, tänk på att om du som vuxen har lite fantasi kan du hjälp barnen att upptäcka dom riktigt stora äventyren som finns precis där du är:

 • Packa med en god matsäck
 • Plocka kottar, stenar och annat som du kan använda till att pyssla med en annan dag
 • Leta skatter (kanske som någon vuxen gömt eller glittrande stenar och annat vackert
 • Kasta sten i vatten (hur många timmar har inte barnen gjort det tro)
 • Lyssna efter fåglar och andra djur
 • Klättra i träd
 • Plocka blommor eller räkna blomsorter
 • Klättra upp på en kulle (eller bestig en skyhög bergstopp)
 • Hoppa över en bäck (eller den enorma floden)
 • Leta efter trollen i den stora skogen
 • Utforska en hemlig plats

Ha en fin tur i skogen, på stranden eller någon annan stans ute i naturen. 

Här följer lite bilder från vår fredag i skogen. På bilderna har vi alla tre jätteköna fleecetröjor från Tuxer som passar perfekt lite kyligare sommardagar. De har en ganska glatt yta som gör att de funkar jättebra att ha under andra plagg eftersom lagret över lätt glider på. Likaså fastnar inte skräp eller annat i dessa på samma sätt som traditionella fleecetröjor. 

En utflykt behöver inte vara avancerad eller kräva en noggrann planering. Ha rätt kläder och ta med något gott att mumsa på och kommer inte barnen igång själva med äventyret så hjälp dom igång!

Fredag fredag!

Helgen står för dörren och jag ser verkligen fram emot den. Det är ju min mamma-barnvecka där jag och barnen hänger så mycket det bara går. Just nu är idéerna ganska få kring helgaktiviteter och jag tänker att det får bli lite som det blir. Jag vill ändå tipsa om en sak som kan vara lite skoj om man gillar kultur, eller bara vill testa. I helgen är det KRUT-rundan i Ulvsbytrakten norr om Karlstad. Jag har varit iväg på olika utställningar flera gånger och tycker att det är väldigt mysigt att se på saker folk skapat i olika vackra miljöer. Man behöver verkligen inte vara någon konstvetare för att tycka om detta och det är faktiskt en mysig utflykt som man kan göra med barnen. Gillar man motion skulle jag verkligen rekommendera att cykla mellan ställena, det kan bli en riktigt trevlig tur.

Jag har redan tagit helg eftersom jag jobbar halvdag idag och nu ska barnen och jag ge oss ut på äventyr. Glöm inte att det alltid finns nya saker att upptäcka!

Vilken sorts cykel ska du köpa – Saker att tänka på innan cykelinköp

Funderar du på att börja cykla eller cykla mer? Vad roligt, då har du valt en motionsform som garanterat ger både träning och härliga upplevelser. Cykling är en motionsform som kan se ut på många sätt. Du kan cykla snabbt, långsamt, långt, kort, intervaller, fartlek, backintervaller, utförscykling, teknisk cykling över hinder (såväl naturliga som arrangerade), du kan cykla i banor eller längs leder eller bara där lusten faller på. Du kan cykla på platta asfaltvägar, på blankt golv i velodrom, längs steniga stigar med rötter eller utför bergiga branter och grusiga skogsvägar. Innan du köper din cykel är det bra att fundera på hur du vill cykla, för det avgör vilken typ av cykel du ska välja.

Breda eller smala däck?
Bredden på däcken bestäms efter var du tänker cykla. Underlag som är platt som tex fin asfalt funkar bra med tunna däck med lite mönster som ger mindre friktion. Det krävs mindre energi att föra cykeln framåt på så sätt. När det istället är rörigt underlag, kanske grus, sten och rötter behövs bredare däck med större mönster för att få ett bra grepp och även dämpa och ”jämna ut” underlagets skillnader. Hur mycket luft det finns i däcken påverkar såklart också cyklingen. Cyklar med mycket luft i däcken rullar fint på asfalt meden mindre luft i däcken gör att cykeln går jämnare på ett ojämnt underlag och du får bättre grepp. Ett däck har ett ett spann inom vilket lufttrycket bör vara. För hårt pumpade däck riskerar att sprängas, med för löst pumpade riskerar du att få genomslag och därmed punka. Så vi säger såhär – smala hårt pumpade däck för hög fart på platt underlag, breda mindre pumpade för bra fäste på rörigt underlag, och sedan finns massa lösningar däremellan beroende på var du ska köra. Kanske har du sett Fatbike? En cykel med väldigt stora däck som tar sig fram på väldigt speciella underlag. På vintern på isiga underlag kan dubbdäck vara ett klokt val.

Dämpning eller inte?
Ska du cykla på platten och inte skumpa över ojämnheter behöver du ingen dämpning. En stabilare cykel ger mer fart. Ska du däremot ge dig ut i skogen är dämpning bra och framförallt där fram. En cykel med dämpning fram men inte bak brukar kallas hardtail. Många dämpare har funktionen att du kan man om du ska ha den på eller ej, dvs om den ska dämpa eller inte. Vad är bra med det? Jo om man tex är ute och cyklar på en stig med rötter och gupp vill man såklart ha dämparen på så att man slipper delar av skakigheten och ryckigheten eller känslan av att cykeln studsar omkring. Kommer man sedan ut på en ganska platt grusväg eller asfaltväg kanske man vill kunna få så bra fart som möjligt och det får man om det inte är dämpning på cykeln, alltså slår man av dämparen. Dämpare bak då? Ja en fulldämpad cykel används till riktigt rörig cykling, lite endurostuk eller downhill. De ger ett härligt gung, mycket dämpning men kanske inte är cykeln som du ska välja om du vill ha fart på platten.

Ramen och styret?
Ramar finns i olika storlekar. Det är viktigt att du hittar den rätta för dig och för bästa resultat provar man därför ut cykel precis som man gör med skor eller kläder. Ramar har förutom olika storlek även olika dimensioner som påverkar hur upprätt/framåtlutat man sitter. Vill du cykla mer ”racigt” eller inte? Ramar tillverkas av olika material som stål, aluminium och kolfiber. De görs olika tjocka och här kan man säga att bredden på ramen många gånger följer med bredden på däcken. På platt, snabbt underlag har man i regel en cykel med smal ram och lite luftmotstånd. Dessa ramar behöver inte tåla samma utmaningar som de på en cykel som körs i skogen. En cykel med lättare ram är enklare att hantera men det kostar mer. 

Vilket styre man ska ha beror också det på hur man tänker cykla. En styre med ”bockstyre” är för framåtlutad cykling i hög fart. På bockstyret kan du hålla händerna olika vilket kan ge en skön variation. De sitter på ladsvägscyklar men även på crossar, båda sorten gjorda för hög fart men i lite olika miljöer. Ett rakt styre passar många bäst och det kan man variera på lite olika sätt. Här finns olika breda styren och i ändarna kan man sätta ”bar ends” som gör att du kan variera hur du håller styret.

Hur många växlar ska man ha?
Hur många växlar man ska ha är ett ständigt diskuterat ämne inom cykling och jag skulle säga att det är du själv som avgör det. Är du hipp och kör med en växel kommer du kanske inte kunna trampa överallt där du annars tänkt trampa, det blir en annan form av cykling. Med fler växlar kan du anpassa växlarna så att du trampar lika många varv per minut oavsett om det går uppför eller utför. Det är bra att ha växlar i ett spann som gör att du kan ta dig fram både när det lutar starkt uppför och när du ska cykla riktigt snabbt i utförslut. Det ska täcka hela din cykling. Men som sagt, det är en smaksak hur många växlar du har och hur de är uppdelade på framklinga och bakre kassett.

Pedalerna?
Pedaler på cykel är en historia för sig. Väljer man att börja cykla som träning är det vanligt att man börjar använda pedaler där man fäster skorna och på så sätt går mer av kraften från kroppen ut i cykeln. Cyklar man på rörigt underlag minskar risken att tappa greppet om pedalen mycket eftersom foten sitter fastspänd. Denna sortens pedal gör det även möjligt att trampa rundtramp, dvs inte bara trampa neråt för att få kraft fram utan även dra foten uppåt, hela varvet gest kraft för cykeln att driva framåt. Det kan vara läskigt att sitta fast i pedalen och det är inte ovanligt att man råkar trilla omkull någon gång men när man vant sig är det en helt annan känsla än med pedaler som skon inte sitter fast vid. 

Det finns kombipedaler, då är ena sidan sådan att man kan använda den utan att skon sitter fast och andra sidan har ett fäste för sko. Denna pedal ger möjlighet att använda cykeln både med cykelskor och med vanliga skor, svagheten med pedalen är att den bara har en sida för vardera användningsområde vilket gör att man ibland får lägga extra tid att sätta foten på rätt sida. Pedaler är inget man måste ta ställning till för alltid vid cykelinköp, välj en sort du tror blir bra. Du byter lätt om du vill köra med en annan sort.

Priset?
En cykel kan köpas billig begagnad och svindyr ny. Det finns egentligen inte någon gräns för hur mycket en cykel kan kosta. Vill man börja cykla och tror sig faktiskt lägga ner en del tid på det är det klokt att gå upp ett snäpp i pris jämfört med de allra billigaste. Kvalitet hör till viss del ihop med priset och vill du ha en cykel som inte är för tung, inte rostar, där inte komponenterna riskerar att gå sönder onödigt lätt är det klokt att dels läsa på om cykeln men också lägga ett lite högre belopp. Kolla runt lite i olika butiker, kläm och känn, lyft och testcykla. Kolla upp så kallade ”instegscyklar”, bra cyklar som passar den som börjar med motionsformen. Det finns mycket tips på nätet. Fastnar du för sporten kommer du kanske köpa en mer avancerad cykel med tiden. Då har du en bra cykel att sälja vidare begagnat.

Finns den ultimata cykeln som passar mina behov?
Det beror på hur du tänkt cykla enligt mig. Vill de enbart susa fram på asfalt så finns den, vill du enbart skumpa runt på grusväg finns den, men vill du variera dig kanske det är så att du får börja med en cykel som passar det ena perfekt och senare köpa en annan cykel för den andra aktiviteten, alternativt köpa en cykel som passar halvbra på flera områden, tex en hybrid. En hybrid är en cykel som du kan anpassa lite efter användningsområde och är ett slags mellanting mellan olika sorters cyklar. För min del, som tycker om olika former av cykling började det med en hybrid som med tiden kompletterades med en landsvägscykel, en mountainbike och en tantcykel och de fyra cyklarna användes flitigt allihopa men vid olika tillfällen.

Man måste inte vara duktig för att ha kul?

Måndagar är jobbiga dagar enligt mig. Mycket beror på att jag inte har världens mest stimulerande jobb de dagarna (tack och lov är det bara 11 dagar kvar på det jobbet). Det känns som att jag ägnar mest energi på att fundera över ursäkter att ta mig utomhus under jobbdagarna, vilka det tyvärr inte kryllar av. Jag känner mig instängd och less och det är ju verkligen inte bästa sättet att börja veckan på. Jag har svårt att stå ut med min egen negativa inställning och därför brukar jag se till att göra något skoj efter jobbet på måndagarna för att liksom sudda ut minnet av den tråkiga dagen och vända humöret.

Förra veckan testade jag att tävla i MTBO – mountainbikeorientering. Man kan säga att jag hade nybörjartur och det gick riktigt bra utan egentliga bommar. Denna vecka var det dags igen. Jag körde på, men huvudet var inte med och jag tappade bort mig bland alla kontroller. Jag bommade titt som tätt men tog mig runt och även om jag gjorde en dålig insats resultatmässigt så hade jag jätteskoj och fick dessutom superbra träning. Nu är humöret på topp och jag känner att veckan kan börja på riktigt.

Jag hade barnvakt under tävlingen och det var verkligen värt att ta på barnvaktskontot för denna aktivitet. Jag är jätteglad över min prioritering även om jag är rätt säker på att jag kommer sakna barnen snart och krypa ner hos dom. Jag måste göra sådant som är kul, som jag mår bra av för att orka finnas där för dom viktigaste – min familj – men även för en massa andra människor. Prio ett är att ta hand om mig själv och att göra något jag tycker är enormt roligt. Att det samtidigt ger viktig träning som stärker både kropp och psyke är ju fantastiskt. Jag kan inte låta bli att förundras över att något man verkligen inte är bra på kan vara så kul. Jag är glad över att ha blivit äldre, lärt mig att det viktigaste är vad man känner, inte vad man presterar och jag önskar verkligen att alla hade den känslan för livet blir så mycket lättare då.