Fågelstationens dag på Hammarö


Varje år, sista sista söndagen i September är det fågelstationens dag på Hammarö fågelstation. Hammarö sydspets där fågelstationen ligger är ett fint utflyktsmål med vacker natur, härliga klippor, den fina Skage fyr, fågeltornet och flera grillplatser och även vindskydd. Numera är det iordninggjort för extra bra framkomlighet längs lederna vilket innebär att fler kan njuta av området.

Fågelstationens dag är ett mysigt evenemang för alla åldrar. Besökarna får lära sig om ringmärkning av fåglar, hur det går till och varför man gör det. De fåglar som fångas under dagen visas upp och det finns goda chanser att lära sig en hel del om de olika arterna. Här kan besökarna se fåglar på nära håll på ett sätt som inte annars är möjligt.

Tipspromenaden är ett uppskattat inslag under fågelstationens dag och det brukar finnas något typiskt ”friluftsigt” att köpa för den som är sugen på något lätt i magen. Själva brukar vi packa med en egen matsäck eftersom vi gärna stannar på sydspetsen länge och njuter av naturen medan barnen leker på klipporna. Så gorde vi även i år och det blev några härliga timmar i den sköna luften från Vänern. Det regnade inne i stan när vi åkte hemifrån men ute på Hammarö var det uppehåll och bara svaga vindar. En skön höstdag med andra ord.

På senare år har fina målningar och fotografier visats upp. I år kunde vi njuta av vackra naturbilder av Anders Åberg. Det var helt klart så att jag fick sug att lära mig om mer om fotografering av att se bilderna. Tänk hur underbart det vore om dygnet hade fler timmar så att det fanns tid för sådant. Jag gissar att den tiden kommer när barnen blir äldre.

Vår förmiddag på Hammarö var härlig. Barnen fick leka, se fåglar på riktigt nära håll, träffa några ordentligt feta sniglar och en jätteintressant fjärilslarv. Vi gjorde upp en eld och åt gott och aldrig smakar väl mat så bra som den gör ute. Även detta år var Fågelstationens dag uppskattat av hela familjen och självklart kommer vi tillbaka nästa år igen.

Våffeljärn för utflykterna


Äntligen har vi ett våffeljärn för utomhusbruk. Våfflor är väl ändå den där typiska friluftsmaten som funkar året om. Hur många våffelstugor finns det inte i Sverige? Barnen har börjat äta pannkakor och våfflor senaste året och vi har stekt pannkakor på utflykter ett antal gånger, men nu äntligen kommer vi kunna steka våfflor också om vi vill. Snacka om att det kommer kännas enormt läskigt att steka våfflor över öppen eld och toppa dom med hemmagjord sylt.

Våffeljärnet kommer från Espegard som har helt underbara produkter för utomhusbruk. De har bland annat en braspanna som jag drömmer om. En sådan hade jag gärna ställt upp i trädgården och använt framförallt den kallare delen av året.

Nu ska våffeljärnet testas och jag gissar att de våfflorna kommer smaka sådär extra bra som all mat man gör utomhus gör.

Utflyktstips Karlstad – Göteborgsudden


Göteborgsudden i västra delen av Karlstad är ett bra ställe för utflykter med barnen. Jag hittade dit första gången när jag var ute och orienterade. Den gången sprang jag hela vägen ut på Göteborgsudden och blickade ut mot Vänern i solnedgång, det var självklart omöjligt att bli annat än förälskad. Numera har jag gångavstånd dit och det har blivit en självklar plats att besöka ofta.

Man tar sig till Göteborgsudden genom att svänga mot Zakrisdal från Ullebergsleden. Efter tennisbanorna, innan förskolan på vänster sida svänger man till vänster. Det finns en pil mot Göteborgsudden. Efter det är det grusväg ca 1 kilometer längs strandängarna innan parkeringen där det även finns ett utedass.

Vandringsleden ut till udden är bred och platt och ca 700 meter lång. Det fungerar fint att ha barnvagn med och jag har under mina promenader, löprundor och cykelturer träffat på personer både med rullator och rullstol. Den sista biten ut på den yttersta udden är det  en fin spång som barnen tycker extra mycket om att gå på. Direkt efter spången finns några bord, grillplats, soptunna och här lägger kommunen ut ved. Det är ett fint ställe att grilla och samtidigt gå ner till vattnet och plaska lite.

Längre ut på udden är det toppen för vuxna att bada med flata klippor och hällar. Utsikten är magnifik och det är väl värt att promenera runt ön vilket bara tar några minuter. Det finns lämningar hela vägen från parkeringen ut på ön efter de sommarstugor som fanns fram tills dess att ammunitionsfabriken köpte ut stugägarna. Man ville ha ett visst säkerhetsavstånd till privata bostäder. Idag finns grunderna kvar och en och annan jordkällare.

Göteborgsudden är en fin utflyktsplats året om. Vi tycker jättemycket om den sommar som vinter. Testa du med!

Vinterplaner – semestertankar

Jag erkänner, jag längtar efter snö. Det är inte oktober än men ändå kommer jag på mig själv att drömma om snön och vintern. Kanske beror det på att vi börjat prata om vintersemestern. Förra året fick vi vår allra bästa vintervecka i november då vi var i Sälen och möttes av vad som förmodligen var de allra vackraste dagarna den säsongen. Snön låg tjock och lätt. Den täckte alla träd som ett fluffigt vitt orört täcke. Vi var nästan ensamma i Sälen eftersom skidsäsongen inte dragit igång och varenda stund kändes magisk i det vackra soliga vädret. En sådan veckan får man kanske aldrig, vi fick den en gång. Jag tror det är lite väl mycket att hoppas på att få det i år igen.

Oavsett den magi vi fick i november förra året eller inte så älskar jag Sälen, året om. Jag var där två gånger till förra vintern och vi har varit där två gånger under sommaren. Jag ska dit snart igen och självklart kommer vår vinterresa gå dit. Jag hr redan spanat ut boenden och tror att jag har planen klar. Vintern känns långt borta men jag vet att snart står den där med korta dagar och möra kvällar. Då är det skönt med ett break, att komma iväg och verkligen få njuta av snö och aktivitet. Om några dagar bokar jag resan, det blir härligt!

Kärlek och fotografering

Den här sommaren har jag och kameran haft några veckor ifrån varandra. Jag tror att jag behövde det. Att fotografera gör mig lycklig, jag är så glad att jag fick för mig att börja med det men jag behövde en paus för att reflektera och börja njuta igen. Jag älskar att fotografera, speciellt när det är något extra kul jag får ha med på bild. Det är fantastiskt att få fånga livets viktiga stunder, både de i vardagen och vid fest, för visst finner vi några av livets höjdpunkter i vardagen.

Trots mitt fotouppehåll tidigare i sommar har jag hunnit med ett par bröllop, lite kalas, porträtt och så kanske allra roligast, ett frieri. Jag kan nästan inte uttrycka hur underbart det var att få uppleva den kärleken och den blivande brudens förvåning och glädje var magisk. Det var svårt att hålla tillbaka tårarna och jag skakade i hela kroppen efteråt.

Efter sommarens fyra veckor av fotoavbrott har jag tagit fram kameran igen i augusti och september och det har varit roligt. Jag har massa bilder som väntar på redigering och att lämnas vidare till sina ägare. Det tar lite tid att leverera numera eftersom jag har dåligt med tid på kvällar och nätter. 

Nu ska jag sätta mig ner och fortsätta redigera bilder och eftersom jag gör det med tanken att ”det får ta den tid det tar” så känner jag att det är både kul och avslappnande och jag kan njuta av den kärlek som bilderna har försökt föreviga.

Sööa – utflyktstips på Vänern

Mitten av september kan vara alldeles underbart vackert och just igår var det en sådan dag. Solen sken, det var vindstilla och varmt vilket fick oss att ge oss ut på sjön. Vi styrde mot Sööa, en ö i Hammarö kommun där en kommuns badstrand finns. Det tar inte lång tid att ta sig från Sööa från där vi har vår båt, ändå har vi aldrig varit där. Det är märkligt.

Vi möttes av en fin sandstrand, bryggor att lägga till vid och barnen sprang genast iväg på upptäcktsfärd. Vattnet lockade och dom små badade och plaskade i säkert en timme innan vi begav oss upp tallskogen på promenad. Det var en sån där promenad där varje steg gör en starkare. Skogen var öppen och ljus med en fin stig som ledde oss till andra sidan ön. Barrskogen övergick i lövskog och sedan möttes vi av Vänern och de stora vidderna. Här fanns en liten sandstrand och sedan massor av stenar att hoppa på längs vattenbrynet.

Det var inte långt att ta sig från ena till andra sidan ön. Barnen hade inga problem att gå den biten själva…. eller snarare springa. Vägen tillbaka gick lite långsammare, då var vi tvungna att stanna och äta blåbär varannan meter nämligen. Vi har en liten tjej som verkligen älskar skogens bär.

Vägen hem blev aningen mer spännande än beräknat eftersom båtens styrning slutate fungera direkt efter avförd från ön. Vi löste det även om vi kom hem lite senare än tänkt. Det var tur vi hade våra Tuxerfleectröjor med oss.

Sööa är en plats vi kommer återvända till, ett alldeles lagom utflyktsställe inte allt för långt bort. Vill man kan man sommartid ta badbåten till ön. Sträderna är fina, grunda men inte långgrunda, det finns gott om plats att lägga till med båt, fina dass och vacker natur att uppleva.

En box kommer lastad – LODDO September


Septemberboxen från Loddo kom en regnig dag som en glad överraskning. Jag älskar överraskningar och prenumerationsboxar är verkligen bland de bästa överraskningarn i vardagen. Loddo är en billig box, 99 kr och det gillar jag för det betyder att man får mycket grejer för lite pengar.

Just denna box var extra bra för min make. Han fick nämligen toppenbra produkter för tvätten och möjlighet att lyssna på ljudbok vilket passar perfekt när han köpt sig Airpods. Själv ser jag mest fram emot soppan, jag är fortfarande krasslig och då passar det utmärkt.

Är du sugen på din egen box från Loddo???
Med rabattkoden ”mt17” för du 10% rabatt på första köpet.

Svampmjöl

Svampmjöl är toppen att ha som grund i en svampsoppa eller svampsås. Att göra en bottenredning med fett och vetemjöl samt lite svampmjöl och sedan vispa ner buljong och kanske lite grädde är ett bra sätt att få fram en bra soppbas som sedan blir perfekt med lite kryddning.

Svampmjöl görs av torkad svamp som mixas och varje tesked motsvarar väldigt mycket svamp. Just nu är det fina tider för att plocka svamp och att torka och mixa den gör att du inte behöver ha stort utrymme att förvara den och hållbarheten blir lång.

Svamp torkas bäst i tork, de kostar inte många kronor på tex Jula och är användbara på flera sätt. Jag torkar bland annat frukt, örter och svamp men det finns annat man kan torka med. Har man ingen tork kan man torka i ugn på en mycket låg temp (helst under 50 grader).

Passa på att ta vara på det naturen bjuder, vill du inte torka svampen så förväll den och frys ner i lagom stora mängder. En kantarellpaj i februari är inte helt fel eller kanske svampsås till nyårsmiddagen. Plocka och njut, ta vara på hösten!

SportCamp Family på Tanumstrand – en helg av aktiv glädje

Förrförra helgen var jag och barnen på Tanumstrand och deras SportCamp Family. Helst av allt hade jag såklart önskat att hela familjen hade åkt men det det var inte möjligt då maken jobbade. Att kunna röra sig tillsammans och träna på ett sätt som alla har glädje av är något jag tycker är viktigt och jag har sett det som en utmaning att hitta möjliga aktiviteter, variationer av träningssätt och på så sätt kunna möta allas önskemål. Träning ska inte bara vara kul för barnen eller för de vuxna, alla ska kunna njuta. För oss var SportCamp en fullpoängare där vi blandande sådant vi redan gör och gillar med nya aktiviteter som gav inspiration för framtiden. Allt inramades av den underbara miljön kring och inne på Tanumstrand och det gjorde såklart upplevelsen extra uppskattad. Jag kom hem fylld av lycka, av att ha gjort roliga saker tillsammans med barnen utan vardagens måsten. Vi hade alla tre med oss värdefulla upplevelser och minnen som kommer förgylla vardagen för en lång tid framöver.

Tanumstrand är ett familjevänligt resmål med möjlighet till trevliga aktiviteter för alla åldrar, god mat och såklart den sagolika kustmiljön som är så uppskattad. När vi kom ner på Fredag kväll och hade burit in våra saker till rummet ville barnen direkt ner till vattnet. De undersökte stränder och klippor med en entusiasm som smittade över till mig.

Från stranden letade vi oss vidare till lekparken med tillhörande hoppkudde och studsmatta. Vad vid skrattade av alla tokigheter barnen hittade på! Det kan hända att även jag lockades stå för en del galenskap.

Man skulle kunna tro att barnen ville vila efter en evighet av hoppande men det är inte riktigt så mina barn fungerar. De har en energi som aldrig tyck sina vilket är härligt charmigt och i vissa fall lite utmanande. Vi valde att testa ”Bad- och plaskhuset” som barnen kallar det, alltså badet inne på Tanumstrand. Barnen älskade det och jag blev förvånad över att poolområdet var så stort. Vi busade och skrattade och medan barnen plaskade precis bredvid mig passade jag på att köra av ett vattanträningspass med övningar jag lärt mig på vattengympan jag gick på under graviditeten. Jag har verkligen haft mycket nytta av de där övningarna för de att fungerar att göra samtidigt som barnen leker. Annars är ju bad med små barn väldigt mycket passande och busande.

Klockan var efter barnens vanliga läggdags när vi badat klart och magarna kurrade. Vi träffade Sarianne och c/o och gick för att njuta av Tanumstrands välkända skaldjursbuffé som är något alldeles extra. Vad jag åt! Barnen vräkte i sig barnbuffé medan jag njöt av en skaldjursbuffé som verkligen känns riktigt påkostad. Jag hade kunnat äta i timmar om inte de små börjat fladdra med ögonlocken och hasade längre och längre ner på stolen. Det var dags att avrunda en underbar dag med mycket aktivitet och skratt.

Innan barnen somnade fick de öppna sina fina presentpåsar de fått av Sarianne och gissa om det var uppskattat. Vilka barn gillar inte överraskningspresenter? De var verkligen lyckliga när de somnade på var sida av mig i den stora sköna sängen.

Lördagsmorgonen inleddes med en puss på kinden från lillan och tjatet från hennes storerbror om att få gå till stranden och leta skatter. Jag hade redan fått träningsvärk från passet i vattnet under gårdagskvällen och njöt av den känslan. Vi laddade inför dagen med Tanumstrands underbara frukostbuffé och tack vare kritor och papper fick jag till och med dricka kaffe i hyfsad lugn och ro.


Det var allt en riktig tur att jag fick i mig kaffet och allt gott att äta för sedan drog en intensiv dag igång med många olika aktiviteter. Mina barn som aldrig vilar njöt förmodligen fullt ut. Vi gick ner till stranden, plockade snäckor och spanande på maneter, hoppade i vattnet och klättrade på stenar och andades mängder av den underbara havsluften i ett lätt regn.

Efter lek på stranden gav vi oss upp till studsmattor och hoppborgar för att sedan gå på ett familjeträningspass som var toppen. Barnen är ju ganska små och ibland fick jag anpassa lite efter två mammiga småttingar men jag fickmist lika bra träning som de med äldre barn. Passet var kul och funkade med både barns som lillan och betydligt äldre barn.

Glada och svettiga gav vi oss vidare till akrivtetssalen där det fanns hoppborg, en enormt rolig och lika jobbig uppblåsbar hinderbana där jag hade lika roligt som barnen, slackline och pingisbord. Vi lekte av oss rejält innan det började kurra i magen för lunch.

Jag trodde barnen skulle slockna efter maten med tanke på att de lagt sig sent och gått upp tidigt natten innan. Jag hade fel. De ville bara ut och träna sa dom och vi testade därför parkour. En imponerande smidig och spänstig kille instruerade alla intresserade barn och vi körde en egen variant vid sidan av. I hemlighet tyckte jag att det var så kul att jag smet tillbaka med barnen senare under vistelsen och lekte av mig ännu mer.

Från parkour drog vi vidare på en upptäcktsfärd i ”bergen” Det var en vacker och slående utsikt över havet och omgivningarna. Det var lite klurigt och spännande att ta sig upp och det vet jag att barnen gillade. Småttingarna säger inte nej till ett äventyr.

Från berget tog vi oss vidare till löploppet. Barnen var söta med sina nummerlappar på bröstet och ben som pinnade på. Storebror sprang verkligen snabbt och försvann iväg som vinden. När han nästan var i mål vände han och mötte upp oss, det är en sportslig grabb det. Medaljerna de fick släppte de inte på resten av helgen. Här hemma ligger de i deras skattgömmor.

Kvällen avslutades med en superb trerätters middag som kändes enormt lyxig att äta i den magiska solnedgången. Jag och barnen kunde inte låta bli att ta en promenad på bryggorna innan läggdags. Känslan av overklighet smög på. Det var nästan för vackert för att vara sant och att få uppleva det ensam med barnen och ha deras fulla uppmärksamhet var ovärderligt för mig.

Även söndagen började med frukost och en stor kopp kaffe medan barnen målade. Vi gick ner till stranden för lek innan det var dags att återvända till rummet för packning. Barnen sa hejdå till havet och jag fick lova dom att vi ska komma tillbaka igen. Jag lovade mig själv detsamma. Det är verkligen något särskilt med havet och extra speciellt med Tanumstrand.

Lycklig och omtumlad gav jag mig hemåt med mina underbara barn. Tillsammans hade vi skapat minnen som betyder väldigt mycket. Vi pratar mycket om havet och stranden, om de roliga sakerna vi upplevde och genom det har vår samhörighet blivit än starkare. Det är nödvändigt att komma iväg från vardagen ibland och uppleva varandra på nya sätt.

Vi har en treåring

Hipp hipp hurra för vår treåring Idag! Vi har en treåring i familjen och henne har vi firat idag. Fina lilla stora tjejen hade en riktigt fin dag och somnade direkt efter att hon sjungit ”ja må hon leva” en sista gång för sig själv. 

Jag känner att jag själv borde sova. Det verkar som att hösten slagit till hårt mot mig med lite krasslighet och ordentlig feber. Ett avslappnande bad, en kopp te och tidig sänggång ståt på agendan. Imorgon är en annan dag…. Idag blev jag mamma till en treåring.