Chokladbollar

Chokladbollens dag 11 Maj, så tänkte passa på att tipsa om mitt bästa recept på just chokladbollar. Tycker att många recept blir lite för söta, men här är det rikligt med kakao och kaffe i så blir inte fullt så sött. Går hem hos både vuxna och barn!

250g rumsvarmt smör

1,5 tsk vaniljsocker

2,5 dl strösocker

1 dl kakao

7,5 dl havregryn

0,5 dl starkt kaffe

 

Se till att börja med att få fram smöret så det blir rumstempererat och lätt blandas ut med resten av degen. Även få klart kaffet så det hinner svalna. Jag använder mig av Nespressos koffeinfria espresso när jag bakar med kaffe, perfekt i recept som framförallt tilltalar barnen.

Blanda samman alla ingredienser i en bunke, se till att få ut allt smör så det inte är några klumpar kvar.

Om smöret blivit väldigt mjukt och/eller om kaffet varit lite ljummet så brukar jag ställa in den färdiga degen i kylen några minuter för att lättare kunna rulla chokladbollarna.

Här hemma föredrar vi att rulla chokladbollarna i kokos, men pärlsocker går ju också såklart bra. Sen brukar vi även ha lite strössel eller liknande i kokosen för att få lite färg på dom, vilket barnen gillar.

 

P1040649

Pimpar kokosen med lite färgglada små strösselkulor

chokladbollar

En full burk till morgondagens fika

chokladbollar

Tjuvstartade lite redan nu ikväll till Eurovision

Går utmärk att göra både mjölkfritt och glutenfritt, bara byta ut till glutenfritt havregryn och mjölkfritt margarin. Ingen skillnad i smaken.

2 reaktioner till “Chokladbollar

  1. Åh, jag har helt missat att det är chokladbollens dag idag. Måste ju såklart firas! Får baka när jag kommer hem helt enkelt.
    Ha en fin dag med lagom många bollar <3

    1. Det positiva är att de går ju att slänga ihop på bara några minuter, så det hinns säkert med 🙂
      Annars finns de säkert på Ica 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *