Hemmagjord barnmat eller färdiga burkar?

Ni med småbarn och bebisar, gör ni barnmat själva, köper ni färdiga burkar eller kombinerar ni alternativen? Vad får er att göra det ena eller det andra?

Jag tycker det här med barnmat är ett väldigt intressant ämne, verkligen något som engagerar de flesta småbarnsföräldrar men allt för ofta lite för stressande ämne.

Att göra hemmagjord barnmat behöver inte alls vara svårt, snarare tvärtom! Men har man liten kunskap, eller kanske bara inte intresset för matlagning, man kanske ofta använder sig av hel/halvfabrikat eller äter väldigt enformig mat hemma så är nog det bästa alternativet färdiga barnmatsburkar. Dels för att man vet då att sitt barn får i sig just de råvarorna som barnet behöver, men även för att undvika onödig stress för föräldrarna.

Vi gjorde mycket hemmagjord mat till Jennifer, Jag tyckte inte det var jobbigt men däremot krångligt. Det här var 12 år sedan och ”pekfingrarna” och böckerna man fick då hade redan de ett antal år på nacken, det var få ingredienser, i princip inga kryddor och väldigt tråkig mat. Men det var info från bland annat bvc och öppna förskolan, mat väldigt lik de färdiga barnmatsburkarna så då tror man ju att det är vad som funkar. Men vi kompletterade även med barnmatsburkar när det behövdes, jättesmidigt när man är iväg om dagarna.

3,5 år senare var det dags för Hampus, vi gick in med inställningen att vi ska göra all mat hemmagjord och våga krydda mera än med Jennifers mat då vi märkt att barn visst tycker om smakrik mat. Smakrik mat och stark mat är stor skillnad! Men han ratade i princip all mat vi lagade, oavsett smaksättning eller råvaror. Det var en kinkig kille när det kom till mat och det är han fortfarande 😉 Lasagne på burk var favoriten under många år, tror han var upp emot 5 år när han fortfarande önskade det till middag när han hade möjlighet att välja ex fredagsmiddagen själv 😉

Nu har vi en liten igen, ytterligare 8 år senare och vi gick väl in med inställningen återigen att göra så mycket mat som möjligt själva men i vetskap om att det kanske inte alltid går hem.  Men den här lilla killen han älskar vår hemmagjorda mat, han vill smaka allt vi äter! Barnmatsburkar funkar ibland men hemmagjort har han aldrig gjort en misstänksam min åt. Jag kör på med ingefära, vitlök och curry i vissa rätter för att få upp smakerna, samt för att få honom att gilla de smaker som vi ofta använder oss utav i vår matlagning. Mycket örter blir det också, använder mig ofta av färska eller frysta örter som basilika och persilja beroende på maträtt. Vi har alltid någon barnmatsburk hemma, men går kanske 1 i veckan. Däremot så köper jag smoothies och gröt på klämpåsar att ha med som mellis när vi är ute om dagarna. Varför krångla till det när det finns bra produkter som sonen dessutom älskar! Se bara till att läsa innehållsförteckningen, man kan lätt bli lurad….

Det jag vill få fram är att barn kan verkligen vara så otroligt olika! Precis som förutsättningarna för att ha vilja/kunskap/tid/orka att laga egen mat.

Dela gärna med er utav era tankar och erfarenheter 🙂

Jag lovar att återkomma med lite tips och idéer  på hur jag fixar vår hemmagjorda barnmat på enklaste sätt.

 

hemmagjord barnmat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *