Lussebullar på surdegsbas

Har ni testat att baka lussebullar på surdegsbas? Om inte så måste ni absolut testa receptet nedan!

Tänkte komma med ett litet baktips såhär inför 2:a advent och stundande Lucia 🙂

Vet inte riktigt vad förväntningarna va första gången men resultatet vart överraskade bra. När maken smakade på de sockrade surdegslussebullarna efter förra årets bak så sa han att det var den godaste lussebullen han ätit, så det vart ju helt klart ett bra betyg!

 

Sockrade saffransbullar
cirka 35-40 stycken
Ingredienser
50 g färsk jäst för söta degar
En påse fullkornsvetesurdeg (150g)
19 dl vetemjöl special
3 dl mjölk ljummen
1 dl vatten ljummet
1 st ägg
200 g smör rumsvarmt
1,5 dl socker
1,5 tsk salt
Saffranskokning:
1 g saffran
2 ½ msk ljus sirap
1 dl vatten
Tillagning

  1. Koka samtliga ingredienser till saffranskokningen och låt svalna.
    Tips! Tillsätt några matskedar konjak när saffranskoket är ljummet för kraftigare färg och smak.
  2. Lös upp jäst i mjölk och vatten. Tillsätt resten av ingredienserna, blanda långsamt i cirka 3 minuter och sedan snabbare i cirka 8 minuter. Degen ska släppa fint från bunken och vara elastisk.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda rund. Täck med plast och låt vila i cirka 30 minuter.
  4. Dela degen i små bitar (35-40 stycken). Rulla dem och sätt på plåt med papper. Täck med bakduk eller plast. Låt jäsa 1,5-2 timmar.
    Tips: Lägg bullarna tätare på plåten för att baka ihop dem i en fin form.
  5. Grädda bullarna i ugn på 240 grader cirka 7 minuter eller tills de har fått en fin gyllene färg.
  6. Pensla bullarna med smält smör och vänd dem i socker

Då barnen ville baka lite också så delade jag degen på hälften, så halva satsen fick bli enligt receptet ovan och hälften fick barnen baka ut som de ville och hade pärlsocker på innan gräddning i ugnen.

Gick precis efter receptet annars, förutom att jag av ren vana penslade alla bullar med ägg innan jag satte in plåtarna i ugnen.

Vet inte om det var suredgsbasen, lång jästid eller kombon, men bullarna blev otroligt fluffiga och goda. Brukar annars jäsa mina lussebullar extra länge för att de inte ska bli kompakta och torra, men de här blev otroligt bra.

1020547 1020549 1020552 1020553

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *