Hur firar ni jul?

Nästa vecka är det julafton, galet vad snabbt det går!

Så nyfiken på vad ni alla har för planer för julen?! 🙂 Hur firar ni, med vilka och var? Har ni stående traditioner eller göra ni olika från år till år?

Vet att flera av våra vänner och släkt åker utomlands i år, även om det låter otroligt lockande så har jag ju drömmen och visionen om en riktigt vit jul. Jag tror att om vi ska resa bort över ju så ska det vara till fjällen, skulle nog ha det lite svårt att spendera julen exempelvis i solen… Att resa bort skulle vara jättehärligt, men som sagt jag vill gärna ha en vit jul, julgran och julklappar 😉

I år så kommer vi spendera julen på landet i Roslagen, så härligt! Jag har velat göra det i många år nu men haft svårt att få med familjen på mina planer. Men i år kom vi överens redan i November om att julen skulle spenderas där, så nu håller vi bara tummarna för att vi får snö också!

Under många år har vi haft julen planerad från år till år, vartannat år med ena släkten och vartannat år med andra sidan av släkten. Men förra julen så valde vi att vara hemma istället, bara familjen med undantag för lite besök på förmiddagen. Då Magnus har sin mest hektiska period på jobbet från slutet av November fram till jul och jag då sköter i princip allt annat hemma och med barnen förutom mitt eget jobb så har vi varit helt slut här hemma när julen tillslut kommer, så därav har vi börjat känna att vi inte orkar flänga runt och göra upp en massa planer.

Vi vill inte ens äta julmat längre, vi fick ge med oss här om året då vi firade med släkten som ville äta traditionellt julbord på julafton men själva så föredrar vi nåt annat. Magnus jobbar numera med julbord under December så han är riktigt less på julmaten 😉 Jag och barnen har som tradition att äta julbord några dagar innan julafton tillsammans med min mamma och mina systrar på Stadshuskällaren där Magnus jobbar, det är otroligt bra julbord där men sen räcker det för mig.

Förra året bestod julmiddagen av toastskagen och champagne till förrätt, älgentrecote och hemmagjord bea till varmrätt, i år lutar det åt plankstek med grillad oxfilé.

toastskagen

Däremot så har vi en mattradition sen många år tillbaka som vi inte tänker ändra på, inte än iallafall 😉 När vi går upp på julaftonsmorgon så inleder vi alltid med kaffe och te till barnen, lussebullar och lite paketöppning i soffan. Därefter fixar vi oss i ordning och förbereder en härlig brunch. Basen till brunchen är toast med äggröra och kallrökt lax. Under flera år har min mamma och mina systrar kommit över och ätit brunch tillsammans med oss och vi ha kompletterat brunchen lite, så ägghalvor med en god skagen, skinkmacka och så lite köttbullar och prinskorv efter barnens önskemål. Helt perfekt enligt mig!

julbrunch

Jag, Hampus och Linus var på landet nu i helgen och förberedde lite då jag jobbar fram till den 23:e så vi kommer inte vara på plats förrän på eftermiddagen den 23:e. Vi var ute och högg gran tillsammans med min farfar, fixade julbelysning och jag passade även på att få dit alla julklappar som var färdiga. Nu saknas bara snören och fix med julklapparna, de är än så läge bara inslagna med papper men snöret blir ju snyggare om de inte packas 😉 Så den 23:e blir det uppesittarkväll med Bingolotto, pizza, bubbel och julklappsinslagning av de som är kvar och så sätta på snöre och etiketter på övriga paket. En tradition sen Magnus började jobba med julbord, familjepizza till uppesittarkvällen 😉 Ofta har man vart iväg hela dagen och fixat det sista inför julen och helt slut, så då passar det bra att slippa laga mat eller kunna fokusera på att förbereda den goda maten till julafton istället. Tur att vi har en bra pizzeria även på landet 😉

Inför julafton så kommer jag ladda upp med en massa god mat, julgodis, bubbel, flera flaskor lagrad julmust, sällskapsspel och mysigaste ”fuljultröjan” 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *