Glutenfria scones

Förra helgen tipsade jag om en favorit på helgerna, glutenfria våfflor.

Så nu tänkte jag passa på att tipsa om en annan helgfavorit: glutenfria scones.

Killarna brukar alltid önska sig scones när jag frågar vad de vill ha som mellanmål under helgerna. Och jag förstår varför, det är ju så barnsligt gott! Speciellt med lite ost och marmelad till.

Mums!

Glutenfria scones
4 dl Semper finmix
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50g smör( hårt i små bitar eller flytande)
2 dl filmjölk/yoghurt

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda samman alla torra ingredienser. Tillsätt sedan smör och filmjölk/yoghurt. Jag brukar ha lite mjölmix på händerna när jag blandar samman allt( kan vara rätt klibbigt i början) Forma till önskad storlek och nagga med en mjölad gaffel. Grädda sedan i mitten i ca 15 minuter. Låt svalna under duk, det går lättare att skära bröden när de svalnat något.

Livet som mamma och shoppingtips

Detta är ett sponsrat inlägg

Startade denna lördag betydligt mycket tidigare än jag hade hoppats på. Vi har varit förskonade och bortskämma med att barnen sover ganska länge ( den ena längre än den andra) men inte idag. Men det är inte så konstigt. Stora sonen ska nämligen spela sin andra hockeymatch, så han var så spänd och förväntansfull. Klockan 05:02 tyckte han att det var dags att vakna (snark!). Vi hade visserligen ställt klockan tidigt ( strax efter 6) för att hinna med allt men ändå. Den där timmen mellan 05 och 06 hade vi gärna haft till skönhetssömnen. Men men. Det är ”smällar man får ta” när man är mamma, men det är det värt. Han var som sagt  så lycklig och förväntansfull. Det får helt enkelt bli några koppar kaffe nu på morgonen och kanske en liten powernap i eftermiddag innan vi ska bort på middag senare ikväll.

Så i väntan på att jag och minsta sonen ska åka iväg till hans träning sitter jag nu i soffan med datorn i famnen och surfar runt lite. Och som alltid, håller jag utkik efter om jag kan göra några shoppingfynd. Det börjar ju närma sig slutreorna nu…

Jag som älskar rabattkoder brukar kika in hos Rabble för att se om det finns några aktuella rabattkoder just nu och det fanns det såklart.

Som jag har skrivit tidigare så brukar jag passa på att shoppa klassiska, lite dyrare plagg på reorna. Känns lite bättre för plånboken.

Jag fastnade direkt för denna linneskjorta från Polo Ralph Lauren som är på rea (40% rabatt!) just nu.

Och eftersom jag hittade en rabattkod till Nellys rea här får man dessutom 30% extra rabatt på reapriset.

 Går ju inte att låta bli då.

Klick klick.

Nej, nu är det nog dags att hoppa ur morgonrocken och börja ta tag i denna fullspäckade dag.

Coq au vin

Det är ju fredag idag och många kanske letar lite inspiration inför helgens middagar. Vill därför rekommendera en riktigt god middag som vi gjort flera gånger:

Coq au vin

Passar lika bra som en bjudmat till ett stort sällskap som till söndagsmiddagen med familjen. Barnen älskar den också!.

Recept och bild kommer härifrån.

Coq au vin

1 kg kycklingbröstfilé ( jag använde kycklinglårfilé)
1 tsk salt/svartpeppar
smör till stekning
200 gram rökt sidfläsk alt bacon
5 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
50 gram champignoner
5 dl rött vin
2 dl vatten
5 msk kycklingfond, flytande
1 msk soya
4 lagerblad
2 tsk timjan, torkad

Parmesancrème fraiche:
4-5 dl crème fraiche
3 dl parmesan, grovriven
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
2 krm salt & svartpeppar
1 tsk honung, flytande

Fröströssel:
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor

Örthack:
½ kruka timjan, färsk
½ kruka persilja, färsk

Coq au vin:
Skär kycklingen i stora bitar, salta och peppra. Hetta upp en stekpanna med smör och lägg i kycklingen, rör om och låt steka några minuter. Finskiva fläsket, skala och skär lök och vitlök i mindre bitar. Skölj champignonerna och dela på mitten. Lägg över den stekta kycklingen i en gryta och häll över vin, vatten, kycklingfond, soja, lagerblad och torkad timjan. Låt koka ihop i ca 10-15 minuter. Stek fläsk, lök, vitlök och champignoner i stekpannan och lägg sedan över i grytan, låt puttra ytterligare 15 minuter. Smaka av!

Parmesancrème fraiche:
Blanda ihop i en skål, crème fraiche, grovriven parmesan, vitlökshack, salt/peppar och honung.

Fröströssel:
Hetta upp en stekpanna och lägg i frön/nötter i några minuter och rör om. De skall få fin färg och en rostad smakkaraktär utan att bli brända.

Örthack:
Grovhacka timjan och persilja just innan servering och toppa grytan och var portion med.

Vid servering:
Toppa den varma grytan med fröströssel och örthack, samt ha skålar bredvid med parmesancrèmefraiche, fröströssel, örthack och en härlig grönsallad. Eventuellt en skål med nykokt råris och ett surdegsbröd.

Dagens shoppingtips!

Tänkte passa på att tipsa om en supermjuk och skön tröja som har blivit en liten favorit den senaste tiden. Känns också stilren och enkel så den passar lika bra hemma som på jobbet.

Finns även i rött. Direktlänk här.

Jag vill även passa på att hylla dessa push-up bh:ar i 2-pack! Riktigt fina och sköna, så fina med sina spetsband. Jag föll direkt när jag läste alla fina recensionerna och jag håller med. Helt klart ett prisvärt och bra köp!

Är man dessutom ny kund och handlar för över 300kr får man 100kr rabatt och fri frakt.

Ange rabattkod 4828!

(innehåller adlinks)

Fluffiga familjefrallor- glutenfria

Jag har tidigare beskrivit känslan av att äntligen hitta ett hembakat glutenfritt bröd som sonen älskar. Han är ju nämligen rätt kräsen och vill bara äta ljust bröd.

Men i helgen gjorde jag det igen. Han älskade verkligen dessa fluffiga frallor och med tanke på att de inte har ”ett namn” eller så fick han döpa frallorna själv. Med tanke på att hela familjen kan äta av bröden kallade han frallorna för:

Familjebrödet

Så sött!

Så vill ni baka fluffiga och goda frallor kan jag verkligen rekommendera dessa.

Receptet hittade jag via sociala medier( på en handskriven lapp så jag vet tyvärr inte vem som ”kommit på” receptet.

Fluffiga familjefrallor- glutenfria

50g smör
5 dl mjölk
50g jäst
1/2 burk kesella
1,5 msk fiberhusk
En skvätt sirap ( jag tog ca 1 msk)
En nypa salt( ca  1 kryddmått)
ca 500g glutenfritt mjöl ( jag använde sempers mix)

Smält smöret och häll ner mjölken så att den också värms upp något. Blanda i fiberhusk och låt svälla i ca 10 minuter. Smula ner jästen i en matberedare. Häll på mjölkblandningen, sirap, kesella och salt. Blanda i mjölmixen och kör i matberedaren i ca 5 minuter. Smeten liknar en köttbullesmet ( den ska inte gå att kavla ut eller så).

Låt jäsa i ca 30 minuter till dubbel storlek. Kör några varv till med matberedaren. Lägg upp 12 klickar (ganska stora) på ett bakplåtspapper ( gärna av silikon så att de lossnar enkelt). Runda till dem lite med vattensköljda händer. Jäs igen i ca 15 minuter.

 Grädda i 10-12 minuter i 225 grader.

Låt svalna under bakduk.

Tips! Jag ska även prova att använda receptet för att baka hamburgerbröd ( bara pensla med lite ägg och strö över sesamfrön innan de gräddas).

Går utmärkt att frysa.

Bergspalmen och DBKD krukor

Dagarna går i rasande fart och imorgon är det redan torsdag.

Galet!

Tänkte tipsa om två saker.

Först ut: en ganska enkel, prisvärd och fin växt som fick ersätta min rumsgram. Bergspalmen.

Den kräver inte så mycket solljus men gillar ganska fuktig jord, samt att den gärna får en liten dusch då och då på bladen.

Har sett att många blomsterbutiker har kampanjer just nu på gröna växter, så löp och köp!

Jag är även så nöjd med min DBKD kruka!

Mitt andra tips får bli:

Såg att Bybinett firar 2 år( grattis!!) och ger 10% på ett helt köp med rabattkoden tvåå, gäller på allt (även rea). Här finns mängder av fina märken, och givetvis finns krukorna från DBKD här.

Fläskpannkaka- glutenfri

Nu har det gått en vecka sedan vi snurrade igång vardagshjulet för 2017.

Veckorna är fullspäckade med diverse träningar för såväl stora som små ( det märks att sonen börjar bli stor nu när han har har träningar flera gånger i veckan).

Nu gäller det att planera maten lite mer noggrant, allt beroende på hur mycket tid man har just den dagen.

Mat som sköter sig själv i ugnen och som går snabbt är min favorit.

 En variant som är väldigt populär hos barnen men kanske lite mindre populär hos mig: fläskpannkaka! Den sköter ju sig själv men kräver lite längre tid i ugnen.

Men som sagt barnen gillar den, så det är en ganska smidig och enkel vardagsmiddag. Jag använder mig av receptet från Glutenfria köket men gör alltid en dubbel sats ( och i en plåt istället för ugnsform).

Med tanke på att många kanske tänker lite mer på kostnader såhär i mitten på januari så är det även en utmärkt rätt om man vill äta en billig måltid.

Glutenfri fläskpannkaka
Glutenfri fläskpannkaka (4 pers)
8 ägg
6 dl mjölmix, glutenfri ( använde Lailas blåa)
8 dl mjölk
2 tsk Fiberhusk
2 tsk bakpulver
lite salt
2 förpackningar bacon (140 g), skivat eller tärnat

Mät upp lite mer än hälften av mjölken i en bunke och vispa ner mjöl, fiberhusk, bakpulver och salt. Vispa ner äggen ett i taget och tillsätt resten av mjölken, vispa tills allt blandats. Låt stå ca 10 min. Skiva baconet och fördela i en ugnsplåt, stek mitt i ugnen ca 10 min i 220 grader. ( Tips: tillsätt ev lite mer smör/olja så plåten blir ordentligt insmord) Häll sedan på pannkakssmeten och grädda mitt i ugnen, ca 30 min till.

Jag gillar att kombinera fläskpannkakan med en råkostsallad men killarna föredrar sylt.

Tulpanens dag

Hela instagramflödet svämmar över med bilder på tulpaner.

Det är ju nämligen tulpanens dag idag!

  

Älskar tulpaner!

Mina tulpaner fick tyvärr åka i sopptunnan idag( hinner förhoppningsvis köpa en ny bukett senare idag) så jag letade en gammal bild på tulpaner och herrgud vad sugen jag blev på chokladbollar.

Ska nog ta fram ett gäng från frysen och passa på att fika med lite gofika denna söndag!

Glutenfria chokladbollar 

150 gr smör
2 dl strösocker
1,5 msk vaniljsocker
4,5 msk kakao
4-5 dl glutenfritt havregryn
2 msk starkt kaffe

Garnering:
ca 1 dl kokos

Låt smöret bli rumstempererat och koka kaffet som sedan får svalna. Blanda samman smöret och sockret till en jämn smet. Tillsätt sedan vaniljsockret,kakaon och det kalla kaffet. När det sedan är en jämn smet så skall havregrynen tillsättas. Rulla små bollar( eller korvar som barnen ibland föredrar) och rulla bollarna i kokosflingorna. Låt svalna i kylen innan de serveras.

Mums!

Söndagsmys och shoppingtips

Älskar söndagar!

Att starta dagen med en härlig sovmorgon, äta frukost i lugn och ro, slappa runt i myskläder och hänga i ishallen ett par timmar är verkligen så mycket mysigare än vad jag hade kunnat ana för ett par år sedan.

Min nya tröja från Peak Performance har använts flitigt i helgen ( så skön!) Ni missar väl inte all grym rea som Stylepit har till både herr, dam och barn.

Direktlänk hittar ni här.

Funderar på att klicka hem lite gympaskor till killarna nu när det är så bra pris.

Tokgillar de blåa skorna från Adidas Originals, som kostar ca 300kr nu.

Happy shopping!

(Innehåller adlinks)

Glutenfria våfflor

Så var det lördag igen. 

 Tänkte tipsa om en riktig lunchfavorit såhär i vintertid: frasiga våfflor

Är så glad för att jag äntligen lyckades hitta ett bra recept på glutenfria våfflor (originalrecept från Finax). Som dessutom är väldigt enkla att göra också. Testa vettja!

Jag brukar även pudra över lite florsocker över för jag tycker att det är både fint och gott!

Frasiga våfflor-glutenfria Frasiga våfflor-glutenfria

Frasiga våfflor- glutenfria

Ca 6 stora eller 8 små våfflor

100 g smör
5 dl mjölk
1 tsk bakpulver
240 g (4-4,5 dl) Finax Glutenfri Mjölmix/ eller Sempers finmix
0,5 tsk salt
1 tsk socker
Smör till våffeljärnet

Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt vätskan svalna till ca 45ºC.
Blanda samman bakpulver och mjölmix. Vispa ner detta i degvätskan.
Tillsätt salt och socker. Rör till en jämn smet som får stå och dra i ca 10 minuter.
Pensla järnet med smält smör och grädda smeten i våffeljärnet

Frasiga våfflor-glutenfria

Barnsligt gott!