Sista dagen i Belgrad

Under vår sista dag i Belgrad fortsatte vi utforska staden till fots. Historien gör en påmind när man går runt i staden. Av världens alla huvudstäder har Belgrad upplevt flest krig. Staden har bränts och jämnats med marken 44 gånger, den har blivit erövrad 60 gånger och staden har dessutom blivit bombad, senast 1999. Det är inte förvånande att Belgrad inte är en bildskön stad. Vad är det då som gör att staden ändå är värd att besökas?

Historien gjorde absolut intryck på mig då jag gick runt i Belgrad. En viktig påminnelse vad som hände här för inte så länge sedan.

Staden erbjuder en härligt vänlig atmosfär. Alla vi pratade med var otroligt gästvänliga – taxichaufförer, hotellpersonal, restaurangbesökare och människor vi bad om hjälp när vi var ute på stan. Vi upplevde en stolthet och glädje av att vilja visa upp ”sitt” Belgrad.

Jag gillar kontrasterna Belgrad erbjuder.  Bakom de gråa fasaderna finns moderna restauranger och mysiga restauranger med fantastisk värme och stämning.

Det är billigt att vara turist i Bergrad. Uppskattningsvis betalade vi halva priset för mat och dryck.
Sankt Savas tempel är en av  världens största ortodoxa kyrka.

Beton Hala, är en gammal lagerlokal, som inte ser mycket ut för världen på utsidan. På insidan ryms supermoderna barer och restauranger. Byggnaden ligger precis vid floden Sava i området Savamala. Stadsdelen som sägs ha gått från att vara ett sjabbigt område man ska hålla sig ifrån till att vara en av Belgrads ”hetaste”, som nu ex. är känt för kulturella evenemang, restauranger och nattklubbar.  

På restaurang Comunale i Beton Hala åt vi ljuvligt god hemgjord färsk pasta.

Vi avslutade lunchen med en smarrig efterrätt

Innan vi reste hem besökte vi  hotellets spa. Jag har svårt att tänka mig en bättre avslutning på en intensiv, men rolig helg med vänner i Belgrad.

/Magdalena

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *