Cinque Terre

När vi bokade vår resa till Toscana och tittade närmre på kartan såg vi att Cinque Terre är beläget väldigt nära Toscana. Vi kände att vara så nära men att inte åka till Cinque Terre skulle vara omöjligt. Vi bestämde då att det skulle iallafall bli en dagsutflykt till Cinque Terre. Jag hoppas på att komma hit en dag och utforska vandringslederna och njuta ännu en gång av dessa vackra vyer.

Fakta om Cinque Terre

Cinque Terre är en nationalpark och ett marint reservat. Det finns med på UNESCOs världsarvslista sedan 1997. Cinque Terre består av de fem fiskebyarna Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore i regionen Ligurien. För hundra år sedan kunde man bara komma hit med båt eller på de smala stigarna. Idag finns det tågförbindelser mellan alla byarna.

Ta sig runt

Vi hade läst att det var svårt att ha med hyrbilen in i Cinque Terre. Eftersom bilvägen går inåt land, det innebär att om man vill från en by till en annan måste man köra en stor omväg inåt land för att sedan köra tillbaka till kusten. Så vi tog tåg från Toscana till La Spezia. Väl framme i Cinque Terre är det bara någon minut med tåg mellan varje by om man inte vandrar mellan byarna. Det finns även båtar som åker till de olika färgglada byarna i Cinque Terre.

Upplevelser

Byarna ligger så fantastiskt vackert med ett dramatiskt landskap. En del hus är slitna men finns i många olika former och kulörer. Det finns många vandringsleder, men alla är inte öppna för vandring p.g.a. ras och jordskred. Så om du är intresserad av att vandra rekommenderas du att titta på nationalparkens hemsida. Vi reste två vuxna och tre barn och vi valde att lägga familjens energi på att promenera runt i byarna.

Vi tog ett badstopp i Monterosso som har en fin badstrand som är långgrund och barnvänlig. I några av de andra byarna kan man med bada men då är det från klippor.

Att sitta på klipporna, äta italiensk glass, njuta av havet och de söta färgglada husen gör vi gärna om igen.

Vårt betyg: 10/10 så otroliga vackra och mysiga byar som ligger så dramatiskt.

Barnens betyg: 8/10 De uppskattade att bada och äta glass.

Prisvärt: 8/10 det kostar för att komma in i nationalparken, men bör ändå upplevas.

Målgrupp: Alla som tycker om att vandra och vackra vyer.

/Pernilla