Cypern

Cypern är ett land som vi varit i flera gånger. Det har mest varit sol- och badresor med vänner eller familjen, men vi har även gjort utflykter för att se lite av landet. Om du vill resa till ett solsäkert resmål kan du trygg boka en resa till Cypern. Cypern levererar inte bara sol utan även otroligt klart vatten att bada i.

Fakta

Sedan 1974 har Cypern varit uppdelat i en grekcypriotisk del i söder och en turkcypriotisk del i norr.

Huvudstad: Nicosia

Invånare: Ca 1,1 miljoner invånare lever på Cypern, varav 80 % är grekcyprioter.

Boende

Vi har åkt charter till Cypern. Vi har bott i Ayia Napa eller i Fig Tree Bay. Vi har bott på olika hotell varje gång vi har varit där.

Ta sig runt

Vi har antingen åkt lokalbuss, taxi eller hyrt bil till andra städer eller stränder. Att tänka på om man vill hyra bil är att det är vänstertrafik på Cypern.

Upplevelser

Stränderna på Cypern har oftast finkornig sand och klart turkost vatten. Så den största upplevelsen har varit att bada och njuta av härliga sommardagar som Cypern erbjuder. Vi har läst att Cypern har 340 soldagar på ett år, underbart!

Konnos Bay, en fin strand som ligger vackert några km från Fig Tree Bay. Det finns ”bananer” som man kan ligga och sola på eller flyta runt på i vattnet. Mysigt, men kom tidigt eftersom det är många människor som hittar dit.

Troodosbergen, erbjuder vacker natur, slingriga vägar och söta byar. Det finns även möjlighet att besöka lokala kloster.

 

Omodos, är en by där de producerar vin. De bjuder gärna på smakprov av deras vin och cypriotiska råvaror.

Där finns även ett kloster som du kan besöka. Att bara strosa runt i gränderna eller sitta i skuggan och dricka något kallt går lika bra.

Damen på bilden pratade vi med när vi var i byn och vi frågade om vi fick fotografera henne. När vi någon dag senare tittade på vykort i stan där vi bodde såg vi samma kvinna på vykorten. Uppenbarligen så är det fler än vi som fotograferat henne.

 

 

Mat

Den cypriotiska maten erbjuder bl.a. meze som är en massa smårätter. Maten har en del likheter med den grekiska maten.

Vi har bokat halvpension eller all inclusive hemifrån. Vi har även varit på Cypern utan någon förbokad mat och gått ut och ätit på restauranger. Det är en smaksak vad som är bäst, vi tycker om att göra olika beroende på vilken resa vi är på och vem vi reser med.

Vårt betyg: 10/10 Cypern levererar med sol och bad. En del saker att uppleva men mest en resa som är fokus på tid tillsammans med familjen. Glada barn och glada föräldrar.

Barnens betyg: 10/10 Barnen tycker om att bada, leka, vara tillsammans och ibland mest bara hänga.

Prisvärt: 8/10 Det kan vara dyrt att resa dit och leva där, men boka tidigt, sista minuten eller boka på de mindre hotellen.

Målgrupp: För de som tycker om sol och bad.

/Magdalena och Pernilla