Dubai

Fakta Dubai,  Förenade Arabemiraten

Dubai är ett av de sju emiraten i Förenade Arabemiraten. På 40 år har staden förändrats dramatiskt från en liten okänd arabisk handelsstad till idag då det är en av de mest omtalade, futuristiska och moderna städer i världen. Staden är svårslagen vad det gäller hotell, byggnader och nöjen. Fast Dubai är mycket mer än det. I områden som ex Deira kan vi som turister även uppleva traditionell arabisk atmosfär.

Huvudstad Förenade Arabemiraten: Abu Dhabi

Invånare: Ca 9,2 miljoner varav 80 % är av annan nationalitet

Invånare Dubai: Ca 2,5 miljoner

Pass och visum: Det krävs att ditt pass är giltigt i 6 månader från inresedatum. Visum tillhandahålls kostnadsfritt för nordiska medborgare vid ankomst. Detta visum gäller i 30 dagar. Det är inte möjligt att resa till Förenade Arabemiraten med trasigt- eller provisoriskt pass.

Alkohol: Det går inte att köpa alkohol i butiker eller på på de flesta restauranger. Det finns en taxfreebutik på Dubais flygplats där det är möjligt att köpa alkohol, det är dock maximalt tillåtet att föra in 4 liter alkoholhaltig dryck per person över 18 år. På finare hotell en del exklusiva restauranger som ligger i anslutning till ett hotell är det  möjligt att köpa alkohol.

Klädsel: Det är naturligtvis viktigt att respektera klädkoder som finns i landet. Vi upplevde dock att det var ok att gå i shorts och kortärmad tröja ute på stan.

Ta sig runt: För att åka buss, tunnelbana och vattenbuss krävs att du har ett förbetalt Nol-kort. Kortet kan köpas och fyllas på vid alla tunnelbanestationer och vid en del busshållplatser.

Det är billigt att åka taxi och förutom vid ”business-hours” (kl 8-9 på morgonen och 16-17 på eftermiddagen) är det lätt att få tag på taxi.

Vi valde att åka med sightseeingbuss i två dagar. Vi valde bussföretaget Big Bus som har tre olika linjer att välja mellan, vilket gör att du kommer till de flesta områdena i Dubai. Bussresan tar resenärerna till moderna delarna i Dubai och till de gamla traditionella arabiska delarna. För att hinna med att åka alla linjer och stanna och utforska olika platser tycker vi att det krävs ett 48 timmars pass. I biljetten ingår även inträde till flertal museum samt ett par olika båtturer. Marina- lagunbåtturen är väl värd att åka.

Mat: Dubai erbjuder ett stort urval av matkulturer i olika prisklasser. Det går att äta billigt i Dubai, men det går även att hitta de restauranger som har världskända kockar och priset är, naturligtvis, därefter. Allt är möjligt i Dubai, vilket även gäller restaurangbesök.

Boende: Det är relativt dyrt att bo på hotell i Dubai, men det finns naturligtvis boende i alla prisklasser. Vi bodde vid Dubai Marina, vilket vi tyckte var idealiskt. Dubai Marina är ett jättemysigt område och det är ett bra läge om du vill besöka andra delar av den utbredda staden. Vi var åtta personer som hyrde en fin och fräsch lägenhet i ett av Dubais högsta skyskrapor.(www.homeaway.se) Det blev mycket billigare för oss att hyra lägenhet än att bo på hotell. Dessutom tycker vi att det var mysigt att bo tillsammans. Som hyresgäst hade vi även tillgång till husets pooler (en inomhus och en utomhus)

Upplevelser:

Madinat Jumeirah-souken

Madinat Jumeirah-souken kallas för Dubais ”Lilla Venedig” på grund av de charmiga kanalerna som omger marknadsområdet.  Denna souk (marknad) ligger i det stora hotell- och nöjeskomplexet Madinat Jumeirah. I området finns även många mysiga restauranger och barer. Det går också att åka små traditionella träbåtar på de kilometerlånga kanalerna. Härifrån syns en av Dubais mest kända byggnader – lyxhotellet Burj Al Arab.

Dubai Marina

Dubai marina är en konstgjord kanal omgiven av lyxhotell, parker, promonadstråk och affärer. Marinan omges av  höga skyskarpor där några är bland de högsta i världen, till exempel de 400 meter höga 23 Marina och Princess Tower.  Området är även känt för Dubai Marina Mall.

Dubail Miracle garden

Dubai visar om och om igen att ingenting är omöjligt här. Ett exempel är världens största blomsterpark, Miracle garden, som ligger mitt i ökenområdet. Av 45 miljoner skapats många olika blomsterarrangemang. Exempelvis har ett riktigt flygplan och flera hus beklätts med blommor..

Burj Khalifa

Med sina 828 m är skyskrapan Burj Khalifa världens högsta byggnad. Det är möjligt att åka upp till  en utsiktsplattform på 124 våningen. Där uppe erbjuds vyer över staden, öknen och havet. Det är relativt dyrt att åka upp i Burj Khalifa. Det kostar olika mycket beroende på vilken tid du åker upp. 

Stränder

Det finns många vackra stränder i Dubai som erbjuder fint, ljummet vatten att bada i. Hotellen som ligger vid stranden erbjuder endast hotellets gäster access till  stranden. Det finns dock en del fina allmänna stränder som alla får besöka. De allmänna stränderna är: Jumeirah Beach Park, Al Mamzar Beach Park, Jumeirah Open Beahc, Umm Suqeim Beach, Black Palace Beach och JBR Beach.

 

Aquaadventure

Längst ut The Palm ligger semesteranläggningen Atlantis. Utanför hotellet ligger gigantiskt stora vatttenparken Aquaadventure. Här finns också lugnare vattenrutschkanor och det finns även en fin sandstrand som ligger precis intill parken. Vi tillbringade en hel dag i parken och vi hade fantastiskt kul hela familjen.  Det är väldigt dyrt inträde, men det vi hade så roligt var det värt varenda krona. Tips: Vi köpte lunchbiljett vid entrén vilket blev mycket billigare än om vi handlat i restaurangen. Det är tillåtet att ta med vars en flaska vatten. Gör det – det är nämligen jättedyrt att köpa dricka inne i parken.

Om du bor på  Atlantis är det gratis inträde. Vi bodde inte på hotellet, men det är värt att undersöka om det lönar sig att bo en natt på Atlantis och därmed kunna besöka parken gratis.

 

Ski Dubai

Ski Dubai hittar du i  köpcentrumet Mall of Emirates. Detta är med sina fem nedfarter världens störta snöpark inomhus. I skid- och snoboardhyran ingår skidkläder samt hjälm. Efter ett par timmar kände vi oss nöjda. Då hade vi åkt alla nedfarter flertal gånger och vi frös om händerna. Det var en väldigt roligt och en surrealistisk upplevelse, som vi inte velat vara utan.