Kaunas

Fakta

Kaunas är med sina knappt 400 000 invånare Litauens andra största stad. Kaunas är beläget i södra delen av landet, där floderna Nemunas och Neris möts.

Boende

Det är jättebilligt att bo på hotell i Kaunas. Vi bodde på Amberton Cozy hotel som ligger i gamla stan. Jättebra läge och även om det inte kändes som ett fyrstjärnigt hotell, så är vi fullt nöjda med vårt boende där. Rummen är jättestora och välstädade. Personalen var mycket hjälpsam. Det finns mer att önska av frukostbuffén, men med tanke på den lilla summa vi betalade för vår vistelse, kändes den ändå okej.

Ta sig runt

Vi upptäckte staden till fots, men det är även möjligt att åka med stadens bussar.

Upplevelser

Kaunas, har enligt vår mening, inte många sevärdheter. Ändå är staden väl värd att besöka. Härligt att bara går runt och uppleva staden, stanna till och ta en fika och sedan strosa vidare.

Gamla stan

En jättemysig stadsdel som har medeltida bebyggelse. När du strosar runt här kan du känna historiens vingslag. Här finns flera kulturella och arkitektoniska monument, exempelvis Kaunas slott, gotiska Perkunas House (The House of Thunder), Vytautas den store, St Gertrude-kyrkorna och Kaunas Town Hall, även kallad The White Swan

Det finns jättemånga olika restauranger och barer. Vad du än är sugen på för mat hittar du det här i gamla stan. Om du vill shoppa ska du inte ta dig hit, för intressant butiksutbud är minimalt.Laisvês alêja (”Frihetsavenyn”)

Laisvês alêja är en 1,6 km lång och östra Europas längsta gågata. Här finns butiker, restauranger, caféer, nattklubbar och teatrar. I slutet av lindallén ligger Kaunas katedral.

Lindalén på Laisvês alêja

Kaunas slott
Slottet byggdes på 1400-talet är stadens äldsta byggnad. I närheten finns en park där det går att se hur floderna Némunas och Neris möts.
Bergbanor 
I Kaunas finns två gamla bergbanor som fortfarande är i drift. Žaliakalnis- bergbanan är den äldsta linbanan i Litauen och en av de äldsta i Europa. Bergbanan invigdes 1931 och den har en stigning på 75 meter. Aleksotas- bergbanan invigdes 1935 och med den kommer du upp till Aleksotas berg. Här uppe har du jättebra utsikt över Kaunas. Bergbanan i sig själv är inte något som imponerade på oss, men utsikten är fantastisk.

På väg upp till bergbana

Shopping

Inne i centrum finns i princip alla välkända västerländska kedjor.

Akropolis är ett stort modernt shoppingcenter. Förutom affärer och restauranger finns här även bio, casino och bowling.

Shoppingcentret Mega ligger en bit utanför Kaunas. Det tar ca 20 minuter att ta sig hit med buss. Mega är precis som det låter, ett jättestort shoppingcenter. Här finns butiker, 4D-bio, laserdome och Baltikums största akvarium.

Mat

Som vi nämnde ovan är det möjligt att få allt du önskar i matväg i Kaunas. Det finns många olika restauranger att välja mellan. Vi åt jättegod mat när vi var i Kaunas och det var otroligt billigt. Så mycket roligare det är att äta på restaurang när det är gott och billigt! Många restauranger i Gamla stan ligger i källarvalv, vilket medför en mysig atmosfär.

Tar ett glas Prosecco på hotellrummet innan vi går ut för att äta en god och billig middag.

På en av Kaunas många mysiga restauranger