Oman

Fakta Oman

Oman ligger i den östra delen av den Arabiska halvön och har en lång kust mot indiska oceanen i sydost och mot Omanbukten i nordost.

Invånare: Ca3,6 miljoner

Pass och visum: Det krävs att ditt pass är giltigt i 6 månader från inresedatum. Visum tillhandahålls mot en avgift (ca 360 kronor) r nordiska medborgare vid ankomst. Detta visum gäller i 30 dagar.

Alkohol:  Alkohol är tillgänglig i hotellrestauranger, hotellbarer samt på privata klubbar. När vi åt lunch vid marinan kunde vi, överraskande nog, få en öl till maten.

Klädsel: Det är naturligtvis viktigt att respektera klädkoder som finns i landet. Vi klädde oss i tunna byxor och långärmade skjortor/blusar, men vi såg flera som gick  i shorts och kortärmad tröja.

Ta sig runt: Vi hyrde bil, vilket är ett smidigt sätt att se landet. Vägarna är breda och i mycket gott skick. Vi upplevde däremot att det var väldigt få skyltar, vilket stundtals gjorde det svårt att veta viken väg vi skulle köra. Alla skyltar är på arabiska och engelska. Vi hyrde bilen i Dubai och vi fick betala en avgift för att ta med oss bilen till Oman och en avgift för extra försäkring. Om du hyr bil i Oman får du inte köra den till andra länder. I Oman gäller högertrafik. Nolltolerans tillämpas för alkohol. Respektera hastighetsbegränsningar och andra trafikregler. Böter och straff är hårda. De är inte tillåtet att prata i handhållen mobiltelefon under körning

Mat: Maten i Oman har hämtat tydliga influenser från köket i Egypten, Libanon, Tunisien och Marocko. Man använder gärna kryddor som saffran, kanel, kryddnejlika och ingefära. Prisbilden är väldigt varierande beroende på var du äter, där naturligtvis det är som dyrast att äta på de fina hotellen.

Upplevelser:

Muscat är en ren och vacker stad. Det är mysigt att bara strosa runt och insupa atmosfären.

Sultan Qaboos Grand Mosque i Muscat

I  moskén, som rymmer 20 000 personer, finns världens näst största matta. I 4 år knöt 600 kvinnor mattan som är drygt 60 * 70 m stor.

Bimmah Sinkhole

På vår väg söderut ifrån Muscat stannade vi till för ett dopp i Bimmah sinkhole. Det turkosfärgade vattenhålet är 20 meter djupt, så den våghalsiga kan utan problem dyka från toppen.

 

Wahiba Sands

4 mil rakt ut i Wahiba sands ligger 1000 nights desert camp. Här åkte en hysteriskt rolig jeeptur bland sanddynerna, vi red kamel och vi åkte kälke ner för sandbackarna. På kvällen bjöds vi på arabisk buffé innan vi kröp till kojs i våra ”tält” under en stjärnklar himmel.

/ Magdalena