Toscana

Toscana var en resa som länge stått på min önskelista. Från början var den tänkt att vara en resa för bara oss vuxna. Vår mellanpojke på 10 år hade en tid uttryckt att han ville se lutande tornet i Pisa. Så vår resa blev i och med hans önskemål förvandlad till en familjeresa.

Fakta

Toscana har ett grönt böljande och vackert landskap där byar, jordbruk och vinodlingar går omlott.

I Toscana på 1400-talet levde några kända konstnärer, Leonardo da Vinci och Michelangelo.

Upplevelser

Lucca

Lucca är en liten, vacker och pittoresk medeltida stad. Staden är omgiven av stadsmurar som är helt intakta sedan 1500- och 1600-talet. Idag är den omvandlad till park och det finns möjlighet att promenera på den. I Lucca är det mysiga gator med små restauranger som erbjuder fantastisk god mat.
Piazza Anfiteatro är ett torg som är byggt på platsen där det tidigare varit en romersk amfiteater.  Idag finns där cafee´r och restauranger.

Piazza Anfiteatro

Florens

I Florens finns det massor för konstälskare, men tyvärr är vi inte det. Så tips till något konstmuseum har vi inte.
Många kyrkor och katedraler ryms i Florens, den mest kända katedralen i Florens är Santa Maria del Fiore.

Du kan gå upp till toppen på klocktornet Giottos Campanile eller i kupolen. Det är ca 400 trappsteg, väl uppe så har du en otrolig utsikt över Florens.

 

Ponteveccio är europas äldsta segmenvalvbro som går över floden Arno. Längs med bron finns det butiker och det är mest guldbutiker. Denna bron var den enda som överlevde nazisternas bombningar.

Vi tyckte om att Florens är en rätt så liten storstad, vad jag menar med det är att det är lätt att promenera runt till det som man vill se.

 

Pisa
Pisa är en universitetsstad och där kan du se den kända kampanilen. Mest känd för Lutande tornet i Pisa, som är domkyrkans fristående klocktorn. 1173 började tornet att byggas och 1360 var det färdigbyggt. Redan innan det var färdigbyggt började det att luta. Det är ca 55 meter högt och det är öppet igen för allmänheten. Många turister som skulle göra precis som vi, fotografera tornet från olika vinklar.

Pisa är omgiven med en stadsmur och där var en del souvenirer som såldes, vilket barnen gillade.

Viareggio

Vi badade några dagar i havet vid Viareggio. Viareggio har en fin bred strand och en mysig strandpromenad med restauranger och affärer.

Vi var där i mitten av juni vilket verkligen är att rekommendera då det var lite folk på stränderna, men vi såg raderna av solstolar som bara någon vecka senare antagligen kommer vara fullbokade.

Montecatini Terme

Vi åkte linbana upp till medeltida bergsbyn Montecatini Alto med fantastisk utsikt och en del mysiga restauranger.

 

Ta sig runt

Vi hyrde bil hemifrån, när vi landat på flygplatsen stod vår bil och väntade på oss. Det var enkelt att ta sig runt med bilen och vi uppskattade friheten som bilen var för oss.

Mat

Toscana är känt för sin mat- och för sin vinkultur. Vi uppskattade möjligheten att handla på en fräsch supermarket med fantastiska råvaror och alternera restaurangbesök med att själva laga vår mat i vår lägenhet ibland. Några måltider åt vi på restaurang och då frossade vi i pizza och pasta.

Boende

Vi hyrde en lägenhet i ett mindre bostadshus med pool precis utanför Lucca genom Wimdu semesterbostäder. Vi var väldigt nöjda med hyresvärden som bjöd oss på den godaste pizzan vi någonsin ätit. Att dessutom sitta på vår balkong och njuta av de Toscanska landskapet var vi så nöjda med.

Vårt betyg: 8/10 Vackert! Vi bodde bra och väldigt bra läge till att se det vi önskade.

Barnens betyg: 8/10 Kul att bada, se Lutande tornet i Pisa och möjlighet till många utflykter.

Prisvärt: 9/10 Vi bokade flyg med Norwegian och lägenhet genom Wimdu.

Målgrupp: Alla som uppskattar vacker miljö, god mat, goda viner och fina bad.

/Pernilla